Romania este in pragul unei noi rafuieli diplomatice cu Rusia. De data aceasta, marul discordiei e disparitia unuia dintre monumentele inchinate Armatei Rosii, care a luptat in al Doilea Razboi Mondial impotriva nazistilor, pe teritoriul Romaniei: imensa statuie din bronz a soldatului sovietic, din Cimitirul Eternitatea - Iasi.

Ambasada Federatiei Ruse a remis, acum doua saptamani, un protest Presedintiei Romaniei, cerand explicatii. Explicatii pe care autoritatile romane nu le au.

Situatia e tragicomica. Desi exista dovezi (martori, fotografii) ca statuia a stat pe un soclu din cimitir, autoritatile locale iesene (primaria, administratia cimitirului), care o aveau legal in custodie, au dat in scris ca statuia nu se afla in evidentele lor. Iar personalul cimitirului Eternitatea se declara habarnist de existenta statuii.

Evident, pentru indepartarea statuii de pe soclul ei era necesara utilizarea unei macarale si pare greu de acceptat ca aceasta putea sa intre in cimitir si sa opereze neobservata.

Se pare ca disparitia statuii a fost constatata si reclamata chiar de ambasadorul Rusiei, care a fost in zona, pentru a depune o coroana de flori. Cu certitudine, insa, furtul nu este de data recenta, iar acest fapt se poate constata si prin compararea unei fotografii, realizate in 1993, cu cea care reproduce situatia „la zi”.

Integral in Gandul

de Gabriela Dobos, Robert Veress