Statele Unite si Uniunea Europeana au convins Rusia sa nu isi exercite dreptul de veto pentru a bloca adoptarea Planului Ahtisaari de catre Consiliul de Securitate al ONU, a scris luni publicatia „Jutarnji List“, unul dintre principalele cotidiene din Croatia, citind surse apropiate administratiei de la Kremlin.

Planul Ahtisaari, asupra caruia Consiliul de Securitate este asteptat sa ia din zi in zi o decizie finala, propune independenta de facto pentru provincia Kosovo, sub supraveghere internationala. Kosovo ar urma sa fie un stat multietnic, descentralizat, iar comunitatile de sirbi vor putea avea legaturi strinse cu Belgradul.

UE va prelua de la ONU rolul de mentinere a ordinii, precum si controlul asupra sistemului juridic. Militarii NATO din trupele KFOR vor ramine in zona atita timp cit este nevoie.

In schimbul renuntarii la veto, occidentalii ar fi acceptat sa faca rusilor o serie de concesii privitor la viitorul statut al provinciei: un moratoriu de doi ani pentru participarea Kosovo la organizatii internationale precum ONU; acceptarea unei prezente militare rusesti in enclavele sirbesti din provincie; in fine, fostele republici sovietice Ucraina si Georgia sa nu fie invitate sa devina membri NATO.

La rindul sau, cotidianul „Washington Post“, care scrie despre acest acord in editia sa de marti, arunca o umbra de indoiala asupra informatiilor prezentate de „Jutarnji List“.

„Washinton Post“ citeaza un diplomat de rang inalt implicat in negocierile pentru Kosovo, care ar fi declarat reporterilor sai ca nu a auzit nimic despre o astfel de intelegere.

Integral in Cotidianul

de Claudia Ciobanu