Daca esti presedinte si ai un week-end la dispozitie, o baie de multime poti sa faci si la Alba Iulia. Bunaoara, asa s-a intamplat cu Traian Basescu.

Ajuns la Hotel Parc - unde era asteptat cu bucate de insusi “primarele” Hava, de mustaciosul Dumitrel de la Consiliul Judetean si Calin Potor de la PD, toti primeniti si mirosind a vizita oficiala - presedintele s-a impiedicat de o nunta.

Nunta ca toate nuntile. Pai sigur ca a fost imediat recunoscut si invitat sa imparta bucuria momentului cu tinerii insuratei (sau poate invers), ba inca sa si cinsteasca un paharel.

Presediuntele si copiii
HotNews.ro

Un mos cu fata brazdata de riduri, un neam mai indepartat al nuntasilor pesemne, cu infatisare caracteristica de om cu antecedente serioase intr-ale spritului, se holba literalmente la sampania din mana presedintelui.

“A dreacu’ marinaru”, zise, parca strivind cuvintele, asa cum strivesti chistoacele de la tigara. “S-a invartit de un pahar”, adauga.

Mai pe urma, rusinat parca, se incrunta nitel, de-ai fi jurat ca sprancenele lui si-au dat rapid intalnire in punctul unde se adanceau ridurile deasupra nasului, si zise, incercand sa rosteasca vorbe oarecum cu majuscule: “Sa tra-iasca domnu’ presedinte!”.

Sosirea la Primarie
HotNews.ro

De aici, nu toate drumurile duc la Roma, ci doar catre Primarie. Mircea Hava, umbla vorba, a pus de-o cafea. In biroul primarului e mai mare placerea sa stai nitel. Doar sa te poti strecura printre sepepisti. Dar nu poti. Asa ca nu stim ce s-a sporovait, nu stim ce i-ar fi zis primarul presedintelui, iar presedintele lui Mircea Hava.

Ceea ce putem insa afirma cu tarie este ca la iesire (ma rog, intrare pentru unii), Traian Basescu s-a mai impiedicat de-o nunta. Ei, hai, chiar de doua... “De nunta mea uite ca vine Base”, a exclamat unul din mirii ce isi lega viata de aleasa inimii si de o zi absolut memorabila.

Ce-mi plac cariocile mele!

Tanara pereche si Presedintele
HotNews.ro

Multimea se buluceste ca la balci. Presedintele, ori poate vreun organizator, a inclus in periplul dupa-amiezii si locul numit “santurile cetatii”. In fond, la Alba se serbeaza zilele municipiului. A “cetatii”, care va sa zica.

Poate de asta si-au inaltat aici, in “santuri”, si niste apasi (ori poate siouxi) un cort indian in toate culorile tribului, atent ornat cu pene.

Or fi dansat si ei dansul ploii, caci presedintele s-a lasat stropit de o ploaie cu iz liberal, menit sa starneasca dezordine in ordinea oarecum fireasca a vizitei. Traian Basescu se indreapta insa catre Poarta I a Cetatii. De aici, urmeaza “Traseul celor trei fortificatii”. Asistam si la ceremonia salutului Garzii de onoare.

Pai sigur ca Traian Basescu a vizitat “Sala armelor”, sigur ca a insistat pe urma sa se traga si niscaiva salve de tun. S-au tras. Satisfacut de-acum, ajungem la baia propriu-zisa de multime. Presedintele se arunca agil in vulg ca scafandrul in apa. Isi ia aer si se arunca. Gata!

Fanii se inghesuie. Totul e sa nu scapi din ochi bluza albastra, prezidentiala. Nou-nascuti, copii, femei, barbati, gospodine rubensiene, microbisti. “Romania - Slovenia? Unu la zero va fi pentru noi”, se da expert presedintele. Oamenii nu mai contenesc sa se alinieze in jurul lui pentru poza, sa se lipeasca de el, sa transpire impreuna.

Autograful presedintelui
HotNews.ro

Cum, cum nu, presedintele isi afla cumva carioca in buzunar. O scoate. Hartie este destula pe aici, dar daca nu, merge si pe tricouri. Zambind, Traian Basescu isi cario-caligrafiaza numele pe tot ce apuca. Pentru HotNews.ro pe o bucata de hartie.

Copii. Multi copii se strang de te miri unde, se hlizesc la Traian Basescu, presedintele la ei. Telefoanele mobile imortalizeaza clipa. Maria Basescu, intaia doamna, pare deja foarte obosita. Zambeste de parca o strang pantofii. Chiar foarte tare. Presedintele asuda abundent. O noua familie se pregateste de poza, ranjind suprarealist. Ea, mica, si imbujorata, el cu aer de smecher norocit.

Tineri si batrani, alaturi de Traian Basescu
HotNews.ro

“Ma, o dat mana cu mine!” rasuna de undeva din multime. S-au strans deja vreo doua mii de “pupanti” ai presedintelui. Si totusi, pe nepusa masa cumva, darz, un septuagenar ii arunca presedintelui: “Eu sunt unul dintre cei 300 care am votat impotriva”. “Dar sase milioane au votat cu mine!”, trambiteaza jovial Basescu.

La ora 8 trebuie sa mai tina un discurs. La fantana cinetica a orasului. Mai are ceva de mers pana acolo. In doua ore, iata, abia daca a parcurs o suta si ceva de metri. Fantana asta a poposit la Alba prin mijlocirea celor de la Cultura. Este o ditamai hardughie ce improasca apa in toate partile. Deocamdata e doar o colectie de tevi.

Haina, vine si seara. Traian Basescu stoarce din el un discurs electrizant, de multumire. Cu ultimele lor resurse, organizatorii declanseaza mecanismele fantanii. Temporizarea e buna, nimic de zis. In lumina crepusculului, fantana pare o monstruozitate psihedelica. Dar cui ii pasa?

23.54: Base has left the building

Fantana cinetica a albaiulienilor
HotNews.ro

O zi din viata presedintelui. Grea. Cum altfel? Isi merita cina de la Hotelul Parc. Tot insotit de mai marii zilei, presedintele s-a impiedicat, din nou, de-o nunta. Nunta cu paza, zic cei mai hatri. Peste drum, s-au incastrat in asfalt jandarmi, sepepisti si politisti. De intrat, nici ca se poate pune chestiunea. Asteptam. La televizor se da repriza a doua. Fumam.

De aici, umbla un zvon, Traian Basescu va porni inspre Sibiu. Dupa cat a alergat? Haida, de! Politistii nu stiu nici ei. Pana la urma, meciul s-a incheiat. Nu e tocmai cum prezisese seful statului. Dar cel putin am castigat.