Relatiile dintre profesori si elevii lor minori sunt interzise, oficial, in majoritatea tarilor. Mai ales cand elevul sau eleva sunt minori. Daca in Marea Britanie au inceput sa fie pedepsite abia in 2003, aceste relatii sunt judecate extrem de aspru in SUA, tara „corectitudinii politice”.

Zeci de procese pe aceasta tema au tinut prima pagina a ziarelor americane, in timp ce presa europeana le expediaza in paginile de fapt divers. Atunci insa cand o astfel de relatie se termina tragic, cum s-a intamplat in cazul lui Bogdan Costache, elevul care s-a aruncat de la balconul profesoarei de romana, oamenii incearca sa gaseasca vinovati. Mai mereu, acestia sunt profesorii.

America, bastionul corectitudinii

Astfel de iubiri interzise se intampla de cand lumea. Mii de profesori nu au mai avut voie sa profeseze si au facut chiar inchisoare pentru ca s-au implicat in relatii cu minori.

Cazul sotilor Mary Kay Letourneau si Vili Fualaau a fost intens mediatizat in toata America. Ba chiar a ajuns si subiect de film. La mijlocul anilor '90, profesoara Mary Kay Letourneau, de 34 de ani, a avut o relatie cu elevul ei, Vili Fualaau, de 12 ani.

Femeia nu a tinut cont ca era casatorita si avea patru copii. A ramas insarcinata cu Vili, a fost condamnata pentru viol si a nascut in puscarie. Eliberata cu conditia sa nu-l mai vada pe baiat decat la majorat, femeia nu s-a putut abtine si a fost trimisa inapoi la inchisoare. Aici a dat nastere celui de al doilea copil si nu a mai iesit decat dupa sapte ani. In cele din urma, cei doi s-au casatorit.

Mary are acum 45 de ani, iar Vili, 23. Si sunt tot impreuna. Fiica cea mare a profesoarei, din prima casatorie, este cu un an mai mica decat Vili.

In unele cazuri ajung dupa gratii sotii sau sotiile profesorilor care au astfel de relatii. Acum trei luni, in statul american Tennessee, un barbat a fost acuzat ca l-a impuscat pe amantul sotiei sale. Acesta din urma avea 18 ani si invata la liceul unde femeia era consilier.

Sotii McLean erau casatoriti de 11 ani si aveau 2 copii. Ei au fost fericiti pana cand femeia de 30 de ani l-a cunoscut pe Sean, care era in ultimul an de liceu.

“Este normal ca tinerilor sa le placa un profesor. Ba chiar sa aiba fantezii cu el. Ceea ce nu este firesc este ca adultii sa profite de acest lucru si sa il exploateze” este de parere Dr. Cheryl Shakeshaft, psiholog, citat de New York Times.

Au existat si cazuri in care profesorii s-au sinucis. Lawrence Major este numai un exemplu. Profesorul de sport a fost arestat pentru ca a avut o relatie de trei ani cu o eleva de 13 ani. Se pare ca presiunea si umilinta la care a fost supus au fost mai mult decat putea suporta. Barbatul si-a tras un glont in cap.

Anglia nu a pedepsit profesorii pana in 2003

In Albion, relatiile dintre profesori si elevii sub 18 ani nu au fost incriminate sub nici o forma pana in 2003. O serie de scandaluri de hartuire sexuala in scoli, redate cu lux de amanunte de presa bulevardiera, a dus insa la radicalizarea pozitiei ONG-urilor care lupta impotriva abuzurilor.

Ca rezultat, relatiile sexuale intre profesori si elevii sub 18 ani au fost incriminate prin The Sexual Offences Act, o lege intrata in vigoare in 2004. Atacata imediat chiar de unii profesori (http://education.independent.co.uk/news/article326343.ece), legea este extrem de rar pusa in practica.

Franta - un caz Lolita in 2003

In Franta, relatiile intre profesori si elevii majori (peste 15 ani) nu sunt pedepsite prin lege. Dar cele in care sunt implicati elevi minori au parte de un tratament extrem de sever.

Asa s-a intamplat si in 2003, cand Bruno Chanel, profesor de muzica la un liceu din Haute-Loire, a avut o relatie cu Berengere, o eleva de 13 ani. Relatia lor a fost dezvaluita de o prietena a fetei, iar un procuror a cerut pedeapsa cu inchisoarea pentru profesor.

Judecatorul a decis ca Bruno Chanel sa primeasca sase luni de inchisoare cu suspendare.

Elvetia - o tara relaxata

Desi stereotipurile le sunt potrivnice, elvetienii dau dovada de o mare relaxare in ceea ce priveste astfel de relatii. Legislatia helveta nu prevede pedepse pentru relatiile dintre un profesor si un elev minor (sub 16 ani). Cu o singura exceptie: daca ele sunt rezultatul unui abuz de putere. In rest - zeci de cazuri tratate fara nici un fel de patima.

Unele dintre ele au chiar final fericit. Asa s-a intamplat cu o profesoara de germana, in varsta de 25 de ani, indragostita de un elev de la colegiul unde isi facea stagiul. S-au vazut, s-au placut, iar acum sunt sot si sotie. Au si un copil.

Romania: drama unei natiuni

Ce s-a intamplat in Romania pe 24 mai s-a transformat intr-o drama nationala. Bogdan Costache, un elev de 18 ani, a murit dupa ce a cazut de la etajul noua al blocului in care locuia profesoara (de fapt fosta sa profesoara, pentru ca aceasta, in momentul respectiv preda la o alta scoala) si iubita sa.

Dupa o zi in care presa a fost mai degraba circumspecta, a inceput o desfasurare de forte similara cu cea de la referendumul din 19 mai. Sute de emisiuni TV - cu un lider de piata indiscutabil (OTV), prima pagina tinuta cu acest caz de majoritatea ziarelor, ba chiar si campanii de presa despre sanatatea invatamantului romanesc.

Potrivit datelor preliminare detinute de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), care intocmeste un studiu de caz asupra felului cum a fost acoperit subiectul de presa romana, posturile Pro TV si Antena 1 sunt pe picior de egalitate in privinta numarului de materiale difuzate pe aceasta tema in buletinele de stiri din prime-time.

Cele doua posturi au dedicat subiectului spatii de emisie aproape in fiecare zi, la stirile de seara.

Datele centralizate pana acum in studiul AMP, ce acopera perioada 25 mai-2 iunie, arata ca in presa scrisa "Libertatea", "Click" si "7plus" au dat cea mai mare importanta subiectului, dintre ziarele generaliste cel mai interesat de povestea lui Bogdan Costache a fost dat de "Evenimentul Zilei".

Trebuie remarcat faptul ca si paginile online ale publicatiilor si posturilor de televiziune care au acordat o atentie mare cazului lui Bogdan Costache a crescut semnificativ in ultima saptamana.

In cazul Libertatii, numarul cititorilor inregistrati de Trafic.ro, potrivit datelor de luni, 4 iunie, a sporit cu aproximativ 27.500, numele elevului si profesoarei figurand printre cuvintele-cheie cele mai cautate.

La fel se prezinta situatia si in cazul paginii web a Jurnalului National (+20.000 de cititori in ultima saptamana), a EvZ (-1200 cititori, trafic relativ constant pentru o perioada de scadere pentru publicatiile generaliste) si a Pro TV (+2700 de cititori, cautarile cele mai frecvente fiind numele celor doi).