Valoarea investitiilor realizate in economia nationala in primul trimestru a atins nivelul de 7,73 miliarde de lei, in crestere cu 15,9% fata de perioada similara a anului trecut, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Din totalul investitiilor, 3,8 miliarde lei au fost destinate lucrarilor de constructii noi, iar 3,36 miliarde lei au fost investiti in utilaje, inclusiv mijloace de transport, in vreme ce 569 milioane lei au reprezentat alte cheltuieli.

Ramurile preponderente in care s-au realizat investitii sunt constructii, comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale, energie electrica si termica, gaze si apa, comunicatii si industria alimentara si a bauturilor.

Potrivit INS, investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati sau de la populatie.

In volumul investitiilor nete nu sunt cuprinse valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din tara si din import care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice, considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii.