NATO condamna amenintarile Moscovei potrivit carora Rusia isi va indrepta rachetele spre tinte din Europa, daca SUA nu renunta la planul de amplasare a scutului anti-racheta. Purtatorul de cuvant al Aliantei, James Appathurai, considera ca declaratiile presedintelui rus, Vladimir Putin „nu sunt binevenite si nici de ajutor”, relateaza BBC News.

De asemenea, si purtatorul de cuvant al premierului britanic Tony Blair a declarat ca scutul nu ar putea, din punct de vedere tehnic, sa vizeze Rusia si a facut apel la calm.

Putin a avertizat duminica, intr-un interviu aparut in presa internationala, ca planurile SUA de a construi un sistem de aparare antiracheta in Europa de Est vor obliga Moscova sa isi pozitioneze propriile arme cu vizorul asupra continentului. “Daca potentialul nuclear american creste pe teritoriul european, trebuie sa ne stabilim noi tinte in Europa”, a spus Putin.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a anuntat ca va discuta „deschis” cu liderul de la Kremin despre aceasta chestiune, la summit-ul G8 din aceasta saptamana. „Voi asculta cu atentie ce are de spus presedintele Rusiei. El mi-a cerut sa discutam deschis, iar eu sunt de acord”, a declarat Sarkozy.

Si presedintele american George W. Bush a anuntat ca va avea o intrevedere cu Vladimir Putin, in cea de-a treia zi a summit-ului organizat la Heiligendamm, in Germania.

Statele Unite doresc sa amplaseze elemente ale scutului antiracheta in Polonia si Cehia, pe motiv ca sistemul este necesar pentru a contracara atacurile din partea unor state care incalca legislatia internationala, cum ar fi Iranul sau Coreea de Nord. Cu toate acestea, Rusia se opune acestei initiative, pe care o considera o amenintare la adresa securitatii sale.

Autoritatile iraniene au catalogat explicatia americanilor drept gluma anului si declara ca statul islamic nu detine rachete capabile sa ajunga in Europa.

Moscova s-a retras in urma cu 2 luni din tratatul de neproliferare a fortelor conventionale din Europa, care stabileste numarul si amplasarea militarilor pe teritoriul continentului.

Decizia a fost luata in semn de protest fata de planurile Statelor Unite, care au hotarat in luna mai 2002, sa renunte la Tratatul anti-balistic care interzicea dezvoltarea sistemelor nationale de aparare antiracheta.