Doi detinuti de la baza americana Guantanamo au sanse sa fie eliberati dupa ce le-au fost respinse acuzatiile aduse in 2004 respectiv in 2003, relateaza Reuters. Cei doi, Omar Khadr si Salim Ahmed Hamdan, au fost acuzati de terorism amandoi avand legaturi apropiate cu Osama bin Laden.

Tribunalul american pentru crime de razboi i-a judecat luni, dar nu a putut da un verdict din cauza unei formalitati.

Judecatorul, colonelul Peter Brownback, sustine ca lipsa unei definitii clare a statutului de luptatori a impiedicat o judecata corecta. In 2006 s-a aprobat o lege in Congresul Statelor Unite prin care numai "luptatorii dusmani ilegali" pot fi judecati de tribunalul din Guantanamo.

Cum in 2004 Khadr a fost denumit la o auditie doar "luptator dusman", lipsa atributului de "ilegal" a dat peste cap intregul proces. Procurorul Keith Petty detine o caseta video, in care Khadr amplaseaza o bomba pe marginea unui drum in haine de civil, ceea ce ar putea dovedi ilegalitatea faptelor sale, dar aceasta caseta nu a putut fi produsa.

Avocatii lui Hamad au profitat de acest prilej al definitiei nepotrivite, astfel detinutului i s-au respins acuzatiile in fata unui alt judecator din tribunal. Singurul impediment in eliberarea celor doi teroristi este un procedeu de reclasificare al unei comisii de inspectie, care le-ar schimba statutul si ar permite un proces in toata regula.

Formalitatea aceasta aparent banala ii amana pe ceilalti 380 de prizonieri de la baza americana, nici unul din ei nefiind clasificati la statutul dorit de Congresul american.

Primul detinut judecat, Omar Khadr, este un canadian de etnie afgana care in iulie 2002, la varsta de 15 ani, a fost capturat in urma omorului unui soldat american. A mai fost gasit vinovat de terorism, tentativa de crima si spionaj. Khadr s-a nascut si a crescut in Ontario, Canada iar tatal lui, Ahmed Said Khadr lucra in Afghanistan, fiind locotenent superior pentru Osama bin Laden.

Familia lui Khadr s-a mutat dupa 1993 in campusul lui Bin Laden, unde Omar si fratii sai au luat parte la un antrenament militar de la o varsta frageda.

Al doilea detinut, Salim Ahmed Hamdan provine din Yemen si recunoaste faptul ca a fost soferul personal si garda de corp al teroristului Bin Laden, dar neaga o legatura cu atacurile de la 11 septembrie. El a fost capturat in timpul invaziei Afghanistanului si a fost acuzat in iulie 2003 de conspiratie de terorism.