Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se situau la finele lunii mai la nivelul de 21,93 miliarde de euro, in crestere cu 525,5 milioane de euro fata de luan anterioara, potrivit datelor furnizate de banca centrala. Majorarea rezervelor se datoreaza unor intrari de 922,2 milioane euro, in timp ce iesirile au totalizat 396,7 milioane euro.

Intrarile au reprezentat venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale.

In acelasi timp, iesirile au fost reprezentate de plati, rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare.

Rezerva de aur s-a mentinut la 104,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a redus cu aproximativ 30 milioane de euro, pana la 1,64 miliarde de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale BNR, valute plus aur, sa se situeze la peste 23,58 miliarde euro.

Pana la finele acestui an, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor insumeaza 664 milioane euro.