Romania a intrat in al 18-lea an de declin demografic si cel putin pana in 2020 nimic nu se va schimba in bine, arata un studiu dat publicitatii ieri de profesorul Vasile Ghetau, de la Centrul de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici".

Statisticile spun ca, din cauza scaderii natalitatii, a mortalitatii ridicate si a migratiei, populatia Romaniei a scazut din 1990 pana acum cu 1,5 milioane si cunoaste o deteriorare accelerata a structurii pe varste.

Specialistii sunt siguri ca, pana in 2020, nicio minune nu poate face ca femeile fertile sa nasca mai mult de 1-2 copii, si chiar de ar fi asa, natalitatea nu va cunoaste cresteri spectaculoase deoarece mamele vor proveni din randul generatiilor imputinate, nascute dupa 1990, cand s-au liberalizat avorturile.

In aceste conditii, pe fondul imbatranirii populatiei actuale apte de munca, chiar si o redresare a natalitatii intr-o prima faza ar duce la o degradare a raportului de dependenta, care va ajunge, in 2020, la 115 persoane tinere si varstnice intretinute de numai 100 de adulti.

Integral in EvZ