Cazul celor doua gemene din Cluj-Napoca care s-au sinucis impreuna luni, spanzurandu-se de un copac, a bulversat opinia publica. Nimeni nu-si poate explica gestul lor, psihologii aratandu-se dezarmati in fata acestui caz. O ipoteza de lucru, sustinuta de cateva detalii ale cazului, este aceea a auto-programarii.

Este vorba despre o tehnica de control al mintii, o metoda folosita in timpul Razboiului Rece.

Ce s-a intamplat la Cluj

Cadavrele gemenelor Andreea si Kinga Bodis, in varsta de 25 de ani, au fost descoperite luni, intr-un parc din Cluj, atarnate de acelasi copac. Legistii au pus verdictul implacabil: sinucidere prin spanzurare.

O serie de detalii au iesit la iveala pe parcursul zilei de marti: cele doua gemene erau vegetariene, avusesera o cearta cu parintii pe aceasta tema, se separasera de acestia. Extrem de retrase, cele doua absolvente de facultate lucrau ca traducatoare autorizate, vecinii si clientii lor povestind ca faceau aceleasi lucruri zi de zi.

Ce este tehnica de control al mintii si care sunt coincidentele cu cazul gemenelor din Cluj

Controlul mintii se traduce prin modelarea atitudinilor si credintelor unei persoane fara ca aceasta sa-si dea seama. Controlul mintii se poate realiza printr-o varietate de tehnici cum cum ar fi: activitati repetitive de rutina, umilire intensa sau lipsirea de somn.

Potrivit literaturii de specialitate, exista doua tipuri de astfel de programe: cel realizat cu intentie de o persoana din exterior, si auto-controlul.

Unul dintre rasunatoarele programe de control al mintii a fost MK-ULTRA.

MK-ULTRA, numele de cod al unui program CIA de cercetare in domeniul controlului mintii, a avut ca principal scop producerea unui “ser al adevarului” pentru interogarea sovieticilor suspectati de spionaj in timpul Razboiului Rece.

Acest proiect a fost condus de doctorul Sydney Gottlieb, fiind derulat intre anii 1950 si 1970.

Unul dintre rezultatele programului de control al mintii este eliminarea simtului de conservare. La acest rezultat se poate ajunge prin conditionare sau auto-conditionare, practica folosita deseori de gruparile teroriste. Persoanele conditionate stiu ca participa la o misiune sinucigasa, sunt complet constiente si pot gestiona cu succes momentele de criza.

Aparent, asa s-a intamplat si in cazul gemenelor din Cluj. Surorile Bodis au fost foarte atente la detalii, planuind totul cu o minutiozitate infioratoare. Au cumparat cele doua funii din supermarket, intreband apoi vanzatorul in mod repetat cate kilograme tine o funie. Au luat cu ele si doua scaunele pliabile.

O tehnica de programare a mintii este reprezentata si de convingerea prin constrangere http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Mind_control. Ea este descrisa ca un sistem gradual de constrangere si manipulare a comportamentului unei persoane pentru a o influenta.

Una dintre tactici o reprezinta pregatirea individului sau auto-pregatirea, prin tehnici de crestere a sugestibilitatii precum: fixatii repetitive tactile, vizuale, verbale sau cel mai important in cazul celor doua gemene, auditive.

Revenind la cazul celor doua gemene, vecinii acestora au declarat ca deseori auzeau aceeasi melodie, la un volum destul de mare, venind din apartamentul acestora. “Este posibil ca aceasta melodie sa le sustina o anumita stare de transa”, a declarat pentru HotNews.ro psihologul Mircea Talpean.

Repetarea excesiva a unor activitati de rutina: aparent, fetele executau o munca de rutina. Vecinii spun ca erau foarte retrase, linistite, si nu comunicau cu nimeni. Nici clientii lor, majoritatea notari, nu-si amintesc sa fi iesit cu ceva in evidenta, dar asta nu inseamna ca poti sa te sinucizi doar ca ai un serviciu plictisitor.

Restricii nutritionale. Este cunoscut faptul ca gemele urmau un stil de alimentatie exclusiv vegetarian, acesta fiind - potrivit presei - si principalul motiv pentru care s-au certat cu parintii si s-au mutat singure.

Controlul mintii este temporar si are nevoie de mentinerea unei atmosfere autohipnotice, de transa, sau a unei stari depresive, care se regaseste si in insemnarile gasite in carnetelul uneia dintre gemene (Potrivit ziarului “Gandul”):

„Totul paleste in fata ochilor,

Nu mai vad nimic,

Decat cararea insorita care ma duce la tine.

Vin sa te gasesc, intrucat nu-mi permit sa te pierd” (fara autor)

„Mai mult decat viata imi iubesc libertatea,

si cine ma raneste - dar de ce sa ma cert eu cu voi despre drepturile mele?” (Schiller)

„Sunt obosit. Obosit de viata, de agitatie si cerinte, de speranta, obosit de viata, de pendularea dintre pamant si cer. Sunt obosit”. (Ruchert)

“Avand in vedere aceste prime elemente cunoscute, putem vorbi - ca ipoteza de lucru - de auto-programarea sinuciderii si intretinerea acestei stari de transa prin diferite tehnici”, spune psihologul Mircea Talpean.

“Se pune totusi o mare intrebare: care a fost mobilul acestui act extrem? E clar ca cele doua surori au luat aceasta decizie si apoi au intretinut o transa soldata cu sinuciderea, dar ce anume le-a determinat sa o faca?”, incheie psihologul.