Cresterea dobanzii obligatiunilor de stat americane dar si tensiunile cu privire la Coreea de Nord au determinat o crestere a dolarului. In acelasi timp bursele internationale au inregistrat a treia zi de scadere consecutiva.

Joi, 07 Iunie indicele Dow Jones a scazut 198,94 puncte, adica 1,48% la 13.266,73, S&P500 1,76% la 1.490,72 puncte, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a scazut 32,68 puncte, adica 1,71%, la 1.882,17. Si Europa a fost la unison: DAX30 din Germania a scazut 111,44 puncte, adica 1,44% la 7.618,61 puncte, indicele pan-european EuroStoxx50 -1,26% la 4.381,45.

FTSE100 de la Londra a scazut doar 0,27% la 6.505,10 puncte, din cauza ca Banca Angliei a lasat dobanda neschimbata la 5,50%.

Dolarul a crescut la 1,3427 fata de euro, la 1,9779 fata de lira sterlina si la 1,2239 fata de francul elvetian. In schimb, a ramas aproape neschimbat la 120,98 fata de yenul japonez.

Coreea de Nord si-a reluat activitatea de testare a rachetelor, lansand astazi cateva rachete cu raza scurta de actiune pe coasta de vest. Imediat, dolarul a inceput sa creasca, iar bursele europene sa scada.

La aceasta a contribuit si faptul ca randamentele oferite de obligatiunile de stat americane au crescut la peste 5% pentru prima data din luna august a anului trecut, in timp ce obligatiunile europene s-au inscris pe acelasi trend.

Aceasta crestere, venita pe fondul spulberarii sanselor ca Fed sa mai reduca dobanda pana la sfarsitul anului, dar si a faptului ca ECB pare de neoprit in ridicarea dobanzii la euro, a speriat investitorii. Companiile, obligate fiind sa se imprumute cu o dobanda mai mare, nu vor mai putea avea aceeasi marja de profit.

Ca o consecinta directa, investitorii au considerat ca este cel mai prudent sa isi ia o parte din profit acasa.

Aceasta scadere a burselor, care dureaza de cateva zile, ar putea fi asemanata, la prima vedere, cu scaderea din februarie si martie. Fenomenul a plecat atunci din China, a carei piata de capital a scazut 8,4% intr-o singura sesiune, a generat scaderi in toate bursele din lume, dar si o iesire temporara din carry-trades.

Yenul japonez a crescut atunci de la 121 fata de dolar la 115,66 in numai cateva zile, iar euro a scazut de la 1,3240 la 1,3080 fata de dolar. In acelasi timp, randamentul obligatiunilor (bondurilor) de stat americane a scazut de la 4,73% la 4,40%.

Cu alte cuvinte, fenomenul de risk aversion a determinat iesirea investitorilor din carry-trades si din pietele de capital (incluzand aici si pietele emergente) si parcarea banilor in bond-uri, vazute ca un instrument de refugiu al investitiilor.

Insa, scaderea din aceasta perioada nu seamana cu precedenta. Mai intai pentru faptul ca scaderea de saptamana trecuta a pietei de capital din China, desi masiva, nu s-a indus si in celelalte piete, fie ele emergente sau nu. Apoi, cresterea yenului japonez nu a avut nici pe departe aceeasi amploare, fapt ce sugereaza ideea ca, cel putin pentru moment, investitorii nu ies din carry trades.

Aspectul cel mai important este acela ca randamentul bondurilor s-a comportat exact invers: in ultimele cateva zile, acesta a crescut de la 4,80% la 5,11%. Deci investitorii nu au simtit un risk aversion care sa ii impinga la plasarea banilor in instrumente cu risc minim, ci din contra: au iesit din acestea.

Principalul motiv este teama de inflatie. Insa, surprinzator este faptul ca taman acum piata se panicheaza din cauza inflatiei. Adica de unde pana unde a aparut acum aceasta sperietoare, de vreme ce saptamana trecuta nu era nicio problema cu inflatia?

Abia acum si-au dat seama investitorii ca Fed a considerat intotdeauna primordial riscul de inflatie, dovada fiind declaratiile oficiale, minutele sedintelor si declaratiile lui Ben Bernanke? Sa fi realizat ei abia acum ca ECB, prin vocea lui Jean-Claude Trichet, a estimat inca de pe acum cateva luni ca inflatia in zona Euro va creste pe final de an?

De aceea spun ca, de fapt, problema nu vine de la inflatie. Indicatorii macroeconomici publicati si estimarile oficiale nu sugereaza nicidecum o inflatie galopanta la orizont, ci doar o posibila “lancezeala” a cresterii economice in Statele Unite pana la finele anului si un rebound al acesteia in 2008.

Si chiar daca sansele ca Fed sa reduca dobanda de referinta au fost spulberate (si de aici apar multe argumente pentru scaderea burselor din zilele recente), asta nu se datoreaza faptului ca inflatia va creste neaparat, ci doar ca nu va scadea atat de mult incat, cu scopul de a ajuta economia, sa permita Fed-ului o reducere cu 0,25% a dobanzii la dolar.

De aici putem trage o concluzie: de fapt, problema este viteza de crestere economica estimata, cu consecinte directe asupra profiturilor viitoare ale companiilor. Ca o parere personala, de acest aspect ar trebui sa se teama investitorii, nu de inflatie. Si, mai ales de cresterea (exagerata poate) a cotatiilor actiunilor din perioada recenta.

Rezumand, scaderea burselor nu seamana cu cea de acum cateva luni. Carry trades functioneaza inca si nu au aparut semne de lichidare a acestei strategii. Nu putem vorbi, cel putin pentru moment, de un risk aversion generalizat, cu refugiu in obligatiuni de stat sau in dolar.

De aici rezulta si raspunsul la intrebarea din titlu: Nu!

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan