La opt ani de la incheierea pactului Milosevici-NATO-ONU pentru incetarea bombardamentelor din regiunea balcanica, provincia separatista Kosovo s-a aflat din nou pe agenda de negocieri a marilor puteri mondiale, cu ocazia summitului G8.

Cele opt puteri au incercat sa rezolve diferentele de opinie referitoare la viitorul statut al Kosovo, insa tentativa lor a esuat abrupt dupa ce Rusia a anuntat ca se opune ideii Statelor Unite si Europei de a acorda independenta provinciei.

Mai mult, presedintele Putin a avertizat ca tara sa va apela la dreptul sau de veto in Consiliul de Securitate al ONU, naruind astfel, dupa cum aprecia, ieri, Financial Times, sperantele ca Rusia si tarile occidentale vor ajunge, saptamana viitoare, la un compromis pe aceasta tema.

Toata aceasta situatie este privita cu mare interes de liderul transnistrean Igor Smirnov, care a declarat recent ca „precedentul ce va fi creat de Kosovo va fi un pas important” pentru viitorul Trasnistriei.

Premierul sarb Voislav Kostunita este asteptat sa se intalneasca astazi, la Sankt Petersburg, cu presedintele Putin pentru a-i multumi personal pentru blocarea asa-numitului plan Ahtisaari, ce ar acorda independenta provinciei separatiste sarbe.

Zi de aniversare

Intalnirea are loc la exact opt ani de cand, la capatul mai multor luni de bombardamente intense ale NATO, fostul lider iugoslav Slobodan Milosevici a acceptat, la 9 iunie 1999, un plan de „compromis” propus de o echipa de mediere ruso-finlandeza.

Propunerea viza instalarea unei autoritati ONU in Kosovo, autoritate insotita de o misiune militara NATO de mentinere a pacii. Drept urmare, fortele aliate au incetat, o zi mai tarziu, operatiunile militare, iar incepand din 12 iunie in provincie au inceput sa soseasca primele trupe KFOR, sub autoritatea Aliantei Nord-Atlantice.

KFOR au devenit, pe parcursul anilor ce au urmat, principalul instrument de securitate din provincie, fara a reusi insa sa puna capat violentelor interetnice intense din regiune, indreptate indeosebi de etnicii albanezi, majoritari acolo, impotriva minoritatii etnice sarbe.

Iunie 2007: amenintari si avertismente la cel mai inalt nivel

[c:1:s]A fost nevoie de mai bine de sapte ani de tatonari zadarnice pana ca marile puteri sa aiba, in sfarsit, un subiect de discutie in privinta statutului viitor al provinciei sarbe. De la inceputul acestui an, Kosovo a revenit in prim-planul agendei de negocieri a marilor puteri mondiale, culminand cu summitului G8, organizat la Heiligendamm, Germania.

Este vorba despre asa-numitul plan Ahtisaari, ce prevede, sub o forma voalata, independenta provinciei, dar sub supraveghere internationala. In timp ce Statele Unite si tarile europene au agreat proiectul Ahtisaari, Rusia, un aliat al Serbiei, s-a opus mereu acestui plan.

Dar abia ieri presedintele Putin a anuntat in mod cat se poate de transant ca documentul nu va trece de Consiliul de Securitate al ONU, atat timp cat Rusia are drept de veto acolo.

Presedintele George W. Bush insistase, in prealabil, ca Statele Unite sprijina in totalitate planul Ahtisaari - de acordare a autonomiei pentru provincia sarba Kosovo - deoarece se doreste eviterea producerii oricarui conflict in zona Serbiei, iar sprijinirea independentei provinciei este cea mai buna modalitate de a face acest lucru.

Pe de alta parte, Rusia a sustinut mereu ca negocierile intre Belgrad si Pristina trebuie sa continue si ca minoritatile din provincie trebuie protejate, inclusiv refugiatii sarbi care, dupa razboi, nu s-au mai intors in Kosovo.

Avertismentul lui Putin s-a facut auzit imediat dupa ce presedintele francez Nikolas Sarkozy, citat de Financial Times, afirmase ca un veto rus in Consiliul de Securitate va produce o sciziune in randul statelor occidentale in privinta statutului pe care acestea il doresc pentru provincia sarba.

Ceea ce va constitui, implicit, un risc major pentru legalitatea prezentei NATO in Kosovo si ar putea declansa un nou val de violente interetnice.

Kosovo - precedent pentru restul lumii

Implicatiile oricarei decizii internationale pe aceasta tema vor fi enorme pentru toate regiunile globului unde se manifesta manifestari separatiste, dupa cum scria, recent, Associated Press intr-un amplu material dedicat „precedentului Kosovo”.

AP il cita si pe liderul transnistrean Igor Smirnov, potrivit caruia „Precedentul creat de Kosovo va fi un pas important pentru noi” deoarece Transnistria s-ar afla intr-o situatie mult mai buna decat Kosovo sa obtina independenta.

• Citeste si: Igor Smirnov: ''Un pas important pentru Transnistria''