S-au incheiat consultarile de la Cotroceni, cu scopul gasirii unei formule de guvern bazate pe cele trei partide. Rezultatul (predictibil - din acest punct de vedere) : nimic. PNL n-a manifestat nici un entuziasm sa renunte la presedintele sau si la sefia guvernului pentru a face parte dintr-un astfel de cabinet si o astfel de combinatie.

PSD n-are nevoie de la presedinte decat de un singur lucru, asigurari certe ca antipatele vor fi evitate; pana atunci vor refuza probabil sa sprijine (sau sa depuna) o motiune de cenzura. Insa o promisiune de acel fel ar insemna implicit ca dl Basescu se obliga sa desemneze un candidat de la PSD sau agreat de PSD, ceea ce, pana una alta, se pare ca nu prea convine presedintelui.

Cabinetul Tariceanu II depinde de echilibrul, de blocajul acesta. E istorie daca oricare din cele doua parti ar accepta sa renunte la pozitia sa intransigenta.

Pana atunci, insa, PSD (si probabil si PD + PLD) prefera sa testeze nervii liberalilor; sa vada cat de intransigenta e pozitia lor. De asta sunt probabil consultarile, si de asta PSD a anuntat initial, foarte rapid si entuziast, ca se duce la consultari, doar ca sa anunte dupa ele, previzibil, ca solutia nu le e pe plac. De fapt nu dupa consultari, ci mai degraba dupa esecul negocierilor cu PNL.

Caci se pare ca si liberalii se tin pe pozitii. Dl Tariceanu i-a asteptat degeaba pe pesedisti la negocieri, s-a injurat cu democratii, s-a rastit la presedinte, a tipat, se zice, la telefon la Geoana (sa n-aiba incredere in “asta” - aveti o singura incercare sa descoperiti cine e “asta”), a repezit jurnalistii; dar de cedat n-a cedat.

Cum spuneam, situatia de fata il avantajeaza, si cat timp nu are certitudinea ca se va schimba, incearca s-o pastreze.

E o victorie de etapa , banuiesc ca PSD va continua sa forteze intrarea in guvern. De exemplu, s-ar putea ca o parte calculata din parlamentarii lor sa voteze luni motiunea de cenzura a democratilor. Si vor continua sa ameninte cu propria lor motiune. Cu ce succes, asta nu stiu, depinde cum spuneam si de pozitia presedintelui Basescu.

In rest, PC “partidul Antenelor” a intrat deplin pe logica mediatica - nu conteaza cat de realista e propunerea, conteaza sa faca audienta. Ideea unui guvern “de tehnocrati” condus de dl Tiriac are insa darul sa arate limitele si problemele unei astfel de solutii. UDMR a respins sec si natural si propunerea prezidentiala si motiunea de cenzura.

PRM n-a participat, dar a anuntat ca nu va vota motiunea de cenzura, o schimbare, si ea destul de predictibila, fata de declaratiile lor anterioare.

Inchid sondajul, felicitari celor 33 de comentatori care au ales prima optiune “Nimic. Cabinetul Tariceanu II va continua sa guverneze ca si pana acum”, marturisesc ca personal am mers pe ideea ca liberalii vor accepta sa faca ceva concesii PSD pentru a-si mentine suportul parlamentar.