Ne inspaimanta, ne induioseaza sau chiar ne fac sa radem. Filmele cu fantome, de obicei, de groaza, au inceput sa atraga tot mai multi spectatori. Si asta pentru ca de ceva timp stafiile sunt prezentate drept niste personaje prietenoase, care nu vor decat sa-i ajute pe cei vii. Site-ul thecinemattic.com prezinta un top al celor mai bune filme cu fantome.

Pe primul loc, „Al saselea simt” (1999). L-a facut vedeta pe Haley Joel Osment, copilul care si-a inceput cariera artistica la numai 5 ani. Datorta acestei pelicule, s-a facut remarcat si regizorul M. Night Shyamalan, iar Bruce Willis a dovedit ca poate fi si sensibil. Filmul este socant, uneori, infricosator, dar, per ansamblu, este sclipitor.

Pe locul secund, „Vanatorii de fantome” (1984). Un film clasic, care, desi este amuzant, uneori devine infricosator. Desi a fost facut acum mai bine de 20 de ani, poate fi considerat si astazi un film bun.

Pe locul 3, „Ochiul” / Gin gwai (2002). Este povestea unei tinere oarbe care face un transplant de cornee si incepe sa vada fantome, crae nu sunt tocmai prietenoase. Povestea este simpla, dar atmosfera este mai mult decat terifianta.

Pe locul 4, „Stafia”/ Ghost (1990). Este un film romantic, dupa care, probabil, foarte

multi s-au apucat de cursuri de olarit.

Pe locul 5, la jumatatea clasamentului, „Ringu” (1998) - varianta japoneza a filmului american „The Ring”. Fara nicio indoiala aici este de vazut unul dintre cele mai inspaimantatoare creaturi care au iesit vreodata din televizor. Regizorul Hideo Nakata

combina superb misterul si supranaturalul in acest film, reprezentativ pentru filmul horror.

Pe locul 6, „Poltergeist” (1982). Dupa celebra replica: “Run to the light, baby. Mommy is in the light.”, nu va veti mai uita nepasatori la televizor, cand se intrerupe programul si apar „purici”.

Pe locul 7, „Un om si trei fantome” / The Frighteners (1996). Plin de umorului fortat al regizorului Peter Jackson, cand acesta era in plina glorie, acesta este un film unic si placut cu fantome.

Pe locul 8, „Blestemul”/ The Grudge (2004). Intr-adevar Sarah Michelle Gellar, „Buffy, spaima vampirilor”, este enervanta, iar intriga nu-i grozava, insa unul dintre filmele horror bunicele.

Pe locul 9, „Casa celor 13 fantome” / Thir13en Ghosts (2001). Povestea cu fantomele tinute prizoniere intr-o casa de sticla, care putea fi vazute numai cu ochelari speciali, este un pic peste medie, insa, per ansamblu, filmul este claustrofobic si foarte infricosator.

Pe ultimul loc, „Legenda calaretului fara cap” / Sleepy Hollow (1999). Regizorul Tim Burton nu a facut niciodata filme mai infricosatoare decat acesta, dar la viziunea s-a a contribuit si actorul Christopher Walken.