Locul unde candva erau un cimitir si o biserica este acum cunoscut ca “Lacul Morii”. Desi ar trebui sa fie un loc de recreere pentru bucuresteni, lacul a ramas in continuare un cimitir, numai ca acum este un “cimitir al gunoaielor”.

Aparitia sa a fost necesara, dupa cum spuneau comunistii, pentru a proteja Bucurestiul de inundatii.

In nordul lacului este o insulita, unde a existat candva amenajat un debarcader si cateva vaporase, in schimb acum este populata doar de pescari, oamenii care fac jogging si uneori cate un cuplu tanar sau doi batranei care isi omoara timpul plimbandu-se pe marginea lacului.

In septembrie 2005 un reportaj al HotNews.ro ne atragea atentia ca insulita de pe Lacul Morii merita sa fie cunoscuta prin altfel de lucruri si nu prin faptul ca se gasesc numai gunoaie in jurul acesteia, ca tinerii il vad ca pe un loc potrivit pentru a se ascunde de “ochii lumii” cand se drogheaza, nu trebuie sa fie vazuta doar ca locul potrivit pentru lucruri negative.

Dar oare s-a schimbat ceva pana in momentul de fata? Ei bine nu. Lacul este la fel de plin de gunoaie si nimeni nu are absolut nicio problema cu acest lucru. Nici macar pescarii care zilnic isi fac aparitia pe marginea lacului nu par sa fie afectati.

“Doar nu o sa imi sperie pestii” a raspunsul unul dintre ei vis-à-vis de “vecinele” sale.

Am stat de vorba cu tinerii care au facut curat in fiecare an pe insula. Deceptia produsa de lipsa de implicare a autoritatilor i-a facut "sa viziteze" cat mai rar aceast loc.

Cezarina Barzoi, din partea "Asociatiei PREZENT!" ne-a declarat: "Am fost constienti inca de la prima actiune de salubrizare a insulei ca aceasta nu o sa ramana curata mai mult de cateva zile din cauza numarul mare de oameni care vin aici.

Am stiut ca gestul nostru nu o sa impresioneze prea mult oamenii si acestia vor continua sa arunce gunoaie, dar am sperat ca in urma mediatizarii acestor actiuni autoritatile in drept sa se sesizeze si sa treaca la intretinerea insulei. Dupa cum ati observat si dumneavoastra lucrurile nu s-au intamplat asa."

Membrii Asociatiei PREZENT! spun ca vor avea si vara aceasta actiuni de voluntariat pe insula, dar ca frecventa acestora va fi una mai redusa, preferand sa desfasoare actiuni similare in zone in care cooperarea autoritatilor locale este mai buna.

Unul dintre baietii care fac baie destul de des in Lacul Morii. nu s-a aratat deloc deranjat de faptul ca la cateva zeci de metri de ei erau gunoaie pentru ca “unde facem noi baie nu sunt gunoaie”.

A.G.:“Nu ti-a fost frica niciodata sa faci baie acolo?”

S.T: “Nu, ca stiu sa inot.”

A.G.: “Nu i s-a intamplat nici unuia dintre voi niciodata nimic?”

S.T: “Nu, aa de fapt o singura data acum 2 ani parca a iesit un baiat cu un cadavru in spate.”

A.G: “Si cum a reactionat? A mai facut baie acolo de atunci?”

S.T: “ A iesit, a venit politia, iar de atunci se duce numai pe strand.”

Un alt baiat a privit lucrurile cu foarte mult haz in momentul in care l-am intrebat ce parere are despre faptul ca acolo a fost un cimitir “si mortii au dreptul sa se balaceasca nu?” a spus acesta amuzat.

Tinerii folosesc drept trambulina bucati de beton puse una peste alta, sau unii dintre ei mai curajosi sar de pe pontoanele unui fost foisor, aflat pe insulita.

Marius, unul dintre acestia, a spus ca o singura data in momentul in care a sarit si-a adus aminte de toate povestile legate de lac si nu a mai fost atent cazand cu fata de apa “A durut rau, dar apoi m-am gandit ca mu are rost sa imi amintesc acele lucruri pe care nici macar nu stiu daca sunt adevarate”.

Ma intreb daca peste doua trei saptamani cand va avea loc festivalul Coke Live vom gasi aceleasi resturi menajere pe locul unde ar trebui sa fie un drum de acces cu masina spre insulita si aceleasi gunoaiele din jurul acesteia si de pe tot lacul sau macar atunci se va sesiza cineva sa faca curat.

Si chiar daca va fi curat atunci de ce numai cu anumite ocazii locurile cele mai frumoase din Bucuresti “primesc atentie”?

  • Bucurestiul are o insula. Cum procedam?