Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a confirmat marti calificativele ”A minus” - pentru datoriile pe termen lung si ”F2” - pentru datoriile pe termen scurt atribuite Bancii Comerciale Romane (BCR) avand in vedere sustinerea puternica a actionarului majoritar, Erste Bank, se arata intr-un comunicat al agentiei internationale.

De asemenea, Fitch a mentinut ratingul individual la "C/D" si cel de sprijin la nivelul "1". Pespectiva pentru toate calificativele bancii este stabila.

Ratingul individual reflecta reteaua bancara foarte puternica a BCR de pe piata locala, profitabilitatea solida si perspectivele de imbunatatire a managementului riscului si a ofertei de produse, ca urmare a restructurarii bancii.

”De la momentul preluarii controlului asupra BCR de catre Erste Bank, o serie de proiecte importante au fost identificate la nivelul tuturor segmentelor de afaceri”, a declarat Tim Beck, directorul diviziei institutii financiare din cadrul Fitch.

”Restructurarea BCR ar trebui sa duca la imbunatatiri in toate sectoarele bancii, in special la nivelul managementului de risc si a ofertei de produse. Daca restructurarea va avea succes, ratingul individual al BCR va putea fi imbunatatit”, a continuat Tim Beck.

Restructurarea include imbunatatirea si extinderea activitatilor de lucru cu clientii, ca si o mai buna administrare a functiilor interne. Acest proces trebuie sa se incheie pana la sfarsitul anului 2007 - mijloul anului 2008. BCR a numit recent un al saselea vicepresedinte executiv care va coordona integrarea bancii romanesti in grupul Erste Bank.

Erste Bank este unul din cei mai mari investitori din Europa Centrala si de Est, BCR avand o importanta strategica pentru grupul austriac. Acesta a preluat 61,9% din titlurile BCR in octombrie 2006. Intre timp, participatia Erste Bank la BCR a crescut la 69,15%. Restul pachetului de actiuni este detinut de cinci companii de investitii private din Romania.