Venezuela vrea sa achizitioneze de la Rusia pana la noua submarine militare propulsie Diesel si electrica. Cele doua tari ar putea ajunge la o intelegere in acens sens cu ocazia vizitei presedintelui Hugo Chavez la Moscova, programata pe data de 29 iunie, noteaza cotidianul Kommersant.

Vizita liderului de la Caracas va avea loc cu doar doua zile inaintea intrevederii Bush-Putin, situatie ce va tensiona relatiiile SUA - Rusia.

Surse anonime din domeniul constructiilor navale si al vanzarilor de armament rusesc au precizat pentru Kommersant ca Venezuela a comandat deja construirea a noua submarine, si anume cinci submarine de tip 636 si patru de tip 677E "Amour".

Venezuela ar avea astfel cea mai mare flota de submarine din America de Sud, urmata de Peru, cu sase submarine, Brazilia, cu cinci astfel de vaze militare si Chile cu patru.

Oficialii de la Caracas investesc sume uriase in modernizarea sistemului de aparare national. Potrivit ministrului venezuelean al Apararii, statul a cheltuit in 2005 si 2006, pana la 4,3 miliarde de dolari pentru achizitionarea de echipemente militare. Din aceasta suma, 3,4 miliarde de dolari au ajuns in Rusia, Germania, Franta si Italia.

Spre nemultumirea Washingtonului, Venezuela dispune in prezent de 24 de avioane rusesti de tip Suhoi, 35 de elicoptere militare si 100.000 de arme Kalasnikov, iar noua tranzactie risca sa fie un nou factor de nemultumire in relatiile dintre Rusia si Statele Unite.

Vladimir Putin si George W. Bush vor avea o intrevedere in perioada 1-2 iulie in Statele Unite, cand vor discuta despre mai multe subiecte, in special despre desfasurarea scutului american antiracheta in Europa.