Statele Unite trebuie sa achite o datorie de aproximativ un miliard de dolari Organizatiei Natiunilor Unite, suma destinata operatiunilor de mentinere a pacii, a declarat presedintele Fundatiei ONU, Timothy Wirth, citat de AFP.

Washingtonul a cerut si a sustinut fiecare operatiune de mentinere a pacii in Haiti, Congo, Liban sau Kosovo, insa nu a platit nici o factura cu acest scop, pana in prezent.

"Aceste pierderi considerabile din fondurile ONU pentru operatiunile de mentinere a pacii intervin in conditiile in care Statele Unite exercita presiuni asupra Consiliului de Securitate in legatura cu numeroasele misiuni de mentinere a pacii", a precizat Wirth.

Washingtonul a sustinut fiecare operatiune de mentinere a pacii - in Haiti, Congo, Liban sau Kosovo - toate operatiuni considerate ca tinand de interesul national american. "Am fi putut sa folosim dreptul de veto pentru orice misiune, dar nu am facut acest lucru", a spus presedintele Fundatiei.

Wirth a subliniat ca datoriile americanilor pericliteaza tarile care furnizeaza militari pentru operatiunile de pace. “De exemplu, Bangladesh, una dintre tarile cele mai sarace din lume, inca asteapta 77 milioane de dolari pentru ca tarile donatoare, in special SUA, nu isi achita toate facturile”.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McComack, a dat asigurari ca operatiunile ONU de mentinere a pacii reprezinta "una dintre prioritatile" secretarului de stat Condoleezza Rice, care "se va asigura ca ele functioneaza bine si eficient".