Arcelor Mittal, cel mai mare producator de otel la nivel mondial, planuieste sa investeasca pana la 10 miliarde de dolari in dezvoltarea sectorului minier si cel al producerii de otel din Ucraina, a declarat joi presedintele Viktor Iuscenko, citat de editia electonica a Budapest Business Journal.

Presedintele Ucrainei a facut aceasta declaratie dupa o intalnire cu Lakshmi Mittal, directorul executiv al Arcelor Mittal, ce detine cel mai mare producator de otel din Ucraina, Mittal Steel Krivoi Rih.

Investitia, ce arata interesul in crestere al Mittal pentru Ucraina, indica si faptul ca grupul indian planuieste sa se extinda in aceasta regiune.

Astfel, Arcelor Mittal s-a aratat interesat de mai multa vreme de dezvoltarea unei exploatatii de zacamant de minereu de fier. Pentru inceperea lucrarilor de exploatare, zacamantul necesita o investitie de cel putin 800 de milioane de dolari.

Potrivit analistilor, grupul Mittal are nevoie de acest zacamant de minereu de fier pentru a-si putea aproviziona cu materie prima combinatele din Romania, Ucraina, Polonia si Cehia.

Insa, pentru acest zacamant de miniereu de fier, Mittal se confrunta cu concurenta venita din partea unui consortiu ruso-ucrainean format din Metalloinvest din Russia si Smart-group din Ucraina.

Guvenul ucrainean, condus de Viktor Ianukovici, a incercat sa impuna acest consortiu pentru dezvoltarea zacamantului, insa intalnirea dintre Iuscenko si Mittal sugereaza ca situatia s-ar putea schimba.

“Decizia trebuie sa fie publica si transparenta”, a este de parere Iuscenko.

Mittal Steel a achzitionat combinatul din Ucraina in octombrie 2005, valoarea tranzactiei fiind de 4,8 miliarde de dolari. Aceasta a fost prima privatizare transparenta din Ucraina si a adus la buget mai multi bani decat orice alta privatizare din ultimii zece ani.