Ultimii trei ursi dansatori din Bulgaria au fost eliberati vineri si transportati catre rezervatia “Four Paws” din Belitsa, unde acestia se pot bucura de libertatea de care au fost privati prea mult timp. Actiunea recuperarii ursilor de la rromii, care ii foloseau drept sursa de venit si mijloc de a distra publicul, a inceput in noiembrie 2000.

Acum ea a ajuns catre final, ultimii trei ursi fiind cumparati de la “proprietarii” lor si transportati catre rezervatie in cursul zilei de vineri, 15 iunie. O initiativa similara are loc si in Romania, scopul acesteia fiind eliberarea ursilor tinuti captivi in mod ilegal in restaurante.

Maria si Dimitar Stanev din satul Getsovo sunt cei doi soti care au exploatat trei ursi inca de la nastere. Animalele sunt Misho de 19 ani, Svetla de 17 ani si Mima de 8 ani.

Cei trei ursuleti vor fi gazduiti pe termen nelimitat intr-o rezervatie special construita, unde mai exista in prezent alte 20 de exemplare.

Desi legile din Bulgaria interzic exploatarea ursilor in aceste scopuri, ele nu sunt foarte dure, astfel ca membrii organizatiei “Four Paws” au trebuit sa-i convinga pe rromii proprietari sa vanda ursii si sa-si caute alta profesie.

Chinurile groaznice la care erau supuse cele trei animale vor fi compensate printr-o petrecere organizata in cinstea lor, in parcul de la Belitsa, la care va participa si actrita Brigitte Bardot.

In trecut ursii trebuiau sa danseze pe placi de metal incinse in timp ce li se canta, iar un inel de fier legat de un lant li se atasa in nas pentru a fi controlati de proprietar.

O initiativa similara are loc si in Romania, fiind desfasurata de Asociatia Milioane de Prieteni prin Rezervatia Libearty din Zarnesti si avand ca sustinatori media Radio 21, National Geographic si HotNews.ro.

In ciuda cadrului legislativ adecvat, campania “Salvati ursii de restaurant” se misca greoi, fiind adesea blocata de piedici neasteptate precum si de pasivitatea autoritatilor.