Cel mai recent turneu pe care presedintele american George W. Bush l-a intreprins in Europa s-a incheiat saptamana aceasta la Sofia, unde in discutiile cu liderii bulgari au fost punctate probleme locale foarte sensibile, precum lupta impotriva coruptiei sau influenta rusa in afacerile zonei.

Toate acestea au trecut aproape neobservate intr-o presa europeana cucerita de povesti cu ceasul "ratacit" de Bush in Albania sau cu primirea glorioasa de care a beneficiat in cele doua tari balcanice.

Iar in presa romana, mesajul liderului SUA catre o tara ce a aderat alaturi de Romania la NATO si UE s-a stins in zgomotul fanfarei ce a insotit vizita ministrului Adrian Cioroianu la Washington, pentru discutii cu secretarul de Stat Condoleezza Rice.

In capitala SUA, discutiile Cioroianu-Rice s-au concentrat pe probleme precum parteneriatul militar romano-american, opozitia Rusiei fata de scutul antiracheta al SUA din Europa si, tangential, eliminarea vizelor pentru cetatenii romani.

La acestea s-au adaugat subiecte de interes pe termen mediu, dar care trebuie “rumegate” de pe acum: summitul NATO de anul viitor si relevanta strategica a Marii Negre.

Teme de acelasi soi au fost abordate si de presedintele Bush in discutiile pe care le-a avut la inceputul saptamanii, in cadrul vizitei sale la Sofia, cu presedintele bulgar Gheorghi Parvanov si cu premierul Serghei Stanisev.

Eliminarea vizelor, scutul antiracheta si cazul celor cinci infirmiere bulgare condamnate la moarte in Libia au fost principalele subiecte despre care s-a vorbit la Sofia, dupa cum a reiesit din declaratiile facute de Bush si Parvanov intr-o conferinta de presa.

Dar cu aceeasi ocazie presedintele Bush a introdus in mod neasteptat pe ordinea de zi si problema combaterii coruptiei si transparenta in actiunile guvernului bulgar. In cadrul intalnirii cu primul ministru Serghei Stanisev, presedintele american a declarat ca „sprijina eforturile premierului privind lupta acestuia cu infractionalitatea si coruptia”.

Iar Parvanov a punctat o alta chestiune sensibila pentru Bulgaria, ce are ecou si in Romania: nevoia de investitii americane in regiune, care sa contrabalanseze influenta afacerilor ruse in continua expansiune.

Apel pentru investitii americane in Bulgaria

Liderul de la Sofia a facut apel ca SUA sa participe "mai eficient" la proiectele de investitii din Bulgaria. El si-a exprimat dorinta de a vedea o participare americana mai clara in proiecte de infrastructura, o colaborare in cadrul industriei de aparare bulgare si in modernizarea armatei.

In opinia sa, aceasta ar fi o investitie in pacea si securitatea regiunii si o contributie geostrategica.

Ca raspuns la acest apel, Bush a insistat pentru mai multe reforme anti-coruptie. "Atunci cand cineva investeste intr-un stat, el asteapta sa-si recupereze investitia, dar ca statul sa nu intervina, ci mai degraba sa sprijine afluxul de capital”.

„Cand presedintele Pirnov aduce in discutie investitiilor americane, el are in vedere faptul ca au fost facute reformele necesare pentru sprijinirea aceasta. Eu fac apel pentru continuarea reformelor si, acolo unde vedeti coruptie, sa o eradicati. Poporul bulgar si investitorii merita vor ca Guvernul sa deschida ochii", a declarat Bush, citat de publicatia Wall Street Journal.

Cei doi au convenit sa fie infiintata Fundatia "America pentru Bulgaria", care sa le puna la dispozitie investitorilor americani informatii despre piata balcanica.

Reformarea sistemului de vize

Bush s-a angajat sa intreprinda el insusi eforturi pentru dezghetarea dezbaterii din Congresul SUA privind inlesnirea unei eventuale eliminari a regimului de vize pentru Bulgaria si pentru ceilalti noi aliati europeni ai SUA. La randul sau, Parvanov a declarat ca se va face "tot posibilul pentru garantarea securitatii", in cazul in care vizele vor fi anulate.

"Sistemul de vize a ramas in trecut, el poate fi reformat catre unul mult mai bun pentru oamenii din aceasta tara. Eu sper ca tara mea sa inteleaga ca oamenii trebuie tratati cu respect si cinstit", a adaugat el.

Parvanov - aliat al lui Bush si prieten a lui Putin

Demn de remarcat si faptul ca, in declaratiile lui Gheorghi Parvanov, a fost prezent mesajul clar privind echilibrul din cadrul relatiilor bilaterale dintre SUA si Rusia. "Asa cum sunt prieten cu George si cu Vladimir, asa si bulgarii nu trebuie sa aleaga intre prietenia cu SUA sau prietenia cu Rusia, ci pot fi prieteni cu ambele state", a declarat Parvanov.

El a oferit asigurari legate de faptul ca prietenia cu SUA este durabila si nu depinde de conjunctura politica din Bulgaria.

Bush a calificat vizita sa in Bulgaria, cu care s-a incheiat turneul sau european, ca "o sansa ca America sa discute cu aliatii sai despre ceea ce trebuie sa facem impreuna pentru a imbunatati starea statelor noastre".

Presedintele american i-a multumit omologului sau bulgar pentru sprijinul acordat in Irak si Afganistan, subliniind ca spera ca Statele Unite sa inteleaga ca este in interesul sau sa trateze cetatenii altor tari cu respect.

Parvanov a precizat ca vizita onorata de Bush este "istorica" pentru relatiile bilaterale dintre cele doua state si poate fi vazuta ca un prim mas spre un caracter concret de lucru.