Sefii de stat din Azerbaidjan, Georgia si Ucraina se vor intalni luni si marti la Baku pentru a discuta posibilitatile de reducere a influentei Rusiei in sectorul energiei.

Cele trei state fac parte din blocul prooccidental GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Republica Moldova), creat ca o contrapondere la autoritatea exercitata de Moscovei in teritoriile fostei Uniuni Sovietice. La aceasta intalnire participa presedintele roman, Traian Basescu, cel lituanian, Valdas Adamkus si cel polonez, Lech Kaczynski, relateaza AFP.

Summitul va fi consacrat in principal problemei livrarilor de petrol azer, via Georgia, prin Marea Neagra, spre conducta ucraineana Odessa-Brody. De aemenea, se va discuta si despre crearea unei forte comune de mentinere a pacii in regiune, a declarat presei, liderul ucrainian Viktor Iuscenko.

Iuscenko spera sa obtina progrese si in negocierile privind crearea unei forte comune de mentinere a pacii a tarilor membre GUAM, care ar putea fi utilizata pentru reglementarea conflictelor regionale, sub auspiciile Consiliului de Securitateal ONU si OSCE.

Presedintele moldovean Vladimir Voronin nu va participa la aceasta reuniune, deoarece coincide cu vizita sa, planuita de mult timp, la Luxemburg si Bruxelles, unde urmeaza sa se intalneasca cu responsabili europeni. In locul lui, la reuniunea de la Baku, va fi prezent premierul Vasile Tarlev.

Potrivit analistilor, citati de AFP, angajamentul Republicii Moldova in blocul prooccidental a fost pus din nou sub semnul intrebarii, dupa decizia Moscovei de a ridica, la sfarsitul anului trecut, embargoul asupra importului de vinuri si carne din aceasta tara.

Georgia si Ucraina continua sa depinda de Rusia din punct de vedere energetic si sunt in mod deosebit interesate de dezvoltarea GUAM, creat in 1997 ca alternativa la Comunitatea Statelor Independente (CSI), bloc dominat de Rusia, format din fostele republici sovietice, cu exceptia tarilor baltice.

Presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a carui tara controleaza importante rezerve de hidrocarburi din Marea Caspica, a adoptat o atitudine mai prudenta, dand asigurari ca alianta GUAM nu este indreptata impotriva Kremlinului.

Cu toate acestea, el spera ca fortele GUAM de mentinere a pacii sa le inlocuiasca pe cele ruse, pentru a solutiona conflictul inghetat din enclava Nagorno Karabah, anexata de Armenia la sfarsitul anilor '90.