Compania britanica de armament BAE Systems a platit in secret circa 250.000 lire sterline pentru luna de miere a fiicei printului Bandar al Arabiei Saudite, noteaza publicatia britanica Sunday Times.

Un director executiv al companiei BAE a autorizat platile care i-au permis fiicei lui Bandar sa petreaca luna de miere, timp de sase saptamani, in statiuni de lux din Singapore, Malaysia, Bali, Australia si Hawaii.

Cuplul s-a cazat in hoteluri de cinci stele, in care pretul unei nopti de cazare ajunge pana la 4.000 de lire pe noapte si a beneficiat de o calatorie privata cu avionul la Marea Bariera de Corali.

Peter Gardinar, directorul agentiei „Travellers World” si cel care a organizat luna de miere a tinerilor casatoriti, a povestit cum firma lui a fost folosita de BAE Systems pentru a face plati in contul familiei regale saudite, aflate in vacanta.

„Travellers World” a aranjat si a platit facturile tinerilor: de la hoteluri, apartamente si croaziere, pana la avioane si limuzine inchiriate din banii furnizati de BAE Systems.

„BAE mi-a dat indicatii sa le ofer fiicei lui Bandar si sotului ei o luna de miere unica, pe cheltuiala companiei. Cine spune ca marile afaceri sunt facute fara inima?", a explicat Peter Gardiner.

"Sunt doi tineri indragostiti care doreau o vacanta de vis. Nu stiau nimic legat de BAE Systems si cel mai probabil au crezut ca luna de miere a fost platita de parintii lor. Compania mi-a recomandat sa nu discut problemele legate de cheltuieli cu ei. Mi s-a spus sa le ofer ce este mai bun” a adaugat acesta.

Acesta dezvaluire este prima dovada ca Bandar si familia sa ar fi putut beneficia de plati secrete din partea companiei BAE Systems. Compania si printul Bandar, care in acea perioada detinea functia de ambasador al Arabiei Sudite la Washington, au dezmintit acuzatiile de coruptie.

Luna de miere a fiicei lui Bandar, printesa Reema, a fost achitata dintr-un fond de circa 89 milioane de euro, care, potrivit Biroului pentru Fraude Grave, a fost creat de compania BAE pentru a-i incuraja pe oficialii sauditi sa continue un contract de armament, in valoare de circa 64 de miliarde de euro.

BAE Systems este implicata intr-un imens scandal de frauda. Compania era suspectata ca ar fi oferit oficialilor sauditi comisioane ilegale pentru facilitarea incheierii contractului de vanzare a 72 avioane Eurofighter, insa ambele parti au negat comiterea vreunei ilegalitati.

O ancheta oficiala declansata de autoritatile guvernamentale britanice in acest caz a fost abandonata in prima parte a anului, ceea ce a declansat un val de critici la adresa guvernului Blair.

Arabia Saudita a amenintat ca va suspenda aplicarea contractului, daca autoritatile britanice nu finalizeaza ancheta in acest caz, fapt ce ar fi dus la anularea unui contract in valoare de 15 miliarde de euro.