Candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoaca, a obtinut o victorie covarsitoare in fata candidatului Partidului Comunistilor, Veaceslav Iordan, la alegerile locale pentru functia de primar al Chisinaului.

Potrivit Consiliului electoral de circumscriptie Chisinau, dupa numararea tututor voturilor de la cele 285 de sectii, Dorin Chirtoaca are 61,17% din voturi fata de 38,83% cat a obtinut Veaceslav Iordan, relateaza agentia Moldpres.

In total, in turul doi pentru alegerea primarului capitalei au participat 35,8% din alegatorii inscrisi in listele electorale.

Pentru cel de-al doilea tur, Dorin Chirtoaca a primit sprijin din partea mai multor partide non-comuniste reprezentate in Consiliul Municipal Chisinau, in timp ce Veaceslav Iordan este sustinut de blocul electoral Ravnopravie-Patria-Rodina, care se adreseaza electoratului rusofon.

Potrivit Moldpres, in primul tur, Iordan a obtinut 27,7% din voturi, iar Chirtoaca 24,3%. Potrivit legislatiei, in turul doi de scrutin se considera ales candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi, indiferent de numarul de cetateni care au participat la alegeri.

Prezenta la vot sub 50% pe intreg teritoriul Republicii Moldova

Pe intreg teritoriul Republicii Moldova, turul doi de scutin al alegerii locale s-a desfasurat in 466 din cele 898 de localitati ale tarii. La inchiderea sectiilor de votare, ora 21.00, datele preliminare privind participarea in turul doi al alegerilor locale din Moldova indicau 41 de procente, ceea ce reprezinta peste 687 de mii de alegatori.

In primul tur al alegerilor, desfasurat la 3 iunie, la inchiderea tuturor sectiilor de votare din tara, rata de participare a fost de 52 la suta din totalul de alegatori.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), alegerile locale generale de duminica au decurs fara incalcari grave, exceptie facind satul Corjova din raionul Dubasari, unde, ca si in primul tur, militienii din regiunea transnistreana au blocat accesul cetatenilor la urnele de vot.

Corjova, satul natal al presedintelui Vladimir Voronin, este disputat intre autoritatile de la Chisinau si cele separatiste de la Tiraspol.

Datelor preliminare ale CEC au aratat cei mai activi au fost, in acest tur de scrutin, locuitorii raionului Ocnita. Pina la ora 21.00, la sectiile de votare din acest raion s-au prezentat 66 la suta din alegatori. Printre cei mai pasivi, ca si in primul tur, au fost locuitorii municipiului Chisinau - 35,8 de procente din alegatori au venit la urne.