Peste 75 de persoane au fost ucise si alte 200 au fost ranite, marti, intr-un atentat cu masina capcana comis in apropierea unei moschei siite din centrul Bagdadului. Explozia s-a produs in jurul orei 14:00 (ora 10:00 GMT), cand un camion incarcat cu explozibili a fost detonat intr-un loc de parcare situat in apropierea moscheii Al-Khallani, cartierul Sinak, relateaza AFP.

Atacul a avut loc la doua zile de la ridicarea interdictiilor de circulatie instituite in capitala irakiana, dupa atentatul de la Samarra.

Mai multe vehicule au fost calcinate, iar accesul ambulantelor spre locul tragediei pentru a-i evacua pe raniti a fost restrictionat. Mai multe ziduri ale moscheii, din caramida si beton, s-au prabusit si geamurile imobilelor din jur au fost spulberate de deflagratie. Au fost distruse de asemenea zeci de magazine, zona vizata fiind una comerciala.

Atentatul s-a produs in momentul in care aproximativ 10.000 de soldati americani si irakieni au lansat o operatiune de mare anvergura impotriva retelei teroriste Al-Qaida in provincia Diyala, nord de Bagdad, unde mii de persoane au fost ucise in decurs de un an in atacuri ale rebelilor.