Statele Unite, impreuna cu mai multe tari europene, au elaborat un nou proiect de rezolutie a Natiunilor Unite pentru Kosovo, prin care se prevede amanarea acordarii independentei provinciei Kosovo cu patru luni in efortul de a satisface obiectiile Rusiei, care a ca isi va folosi dreptul de veto asupra planului Ahtisaari, relateaza Reuters.

Noul document este analizat de guvernele statelor care l-au intocmit inainte de a circula la toti cei 15 membri ai Consiliului, insa unii oficiali sunt de parere ca Rusia nu va aproba proiectul, o versiune modificata a celui de la mijlocul lunii mai.

Dupa o amanare de 120 zile pentru a permite liderilor din Kosovo si Serbiei sa poarte noi discutii, rezolutia va pune automat in aplicare planul emisarului special al ONU, Martti Ahtisaari, care prevede independenta Kosovo sub administratie europeana. Provincia sarba s-a aflat sub administratia ONU timp de aproape opt ani.

Pana in prezent, toate discutiile dintre cele doua parti au esuat. In aceste conditii, este putin probabil ca Rusia, aliatul Belgradului, sa fie de acord cu acelasi plan, care nu face nici o presiune asupra Kosovo sa negocieze patru luni de acum inainte, in afara de cazul in care un acord asupra altor chestiuni nu este incheiat cu Moscova.

Presedintele american George W. Bush si-a exprimat speranta ca se va ajunge la o intelegere inainte de a se intalni cu presedintele rus Vladimir Putin la Kennebunkport, la data de 2 iulie.