Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a avertizat Polonia ca va pierde din fonduri si sprijin daca va bloca acordul privind Tratatului Constitutional al Uniunii Europene ce va fi votat in cadrul summit-ului UE, organizat la Bruxelles, la sfarsitul acestei saptamani.

Barroso a afirmat ca noile state membre din centrul si estul Europei, care au aderat la UE in 2004 si in acest an, trebuie sa demonstreze ca Uniunea Europeana cu 27 de membri este capabila sa ia decizii dificile, relateaza Reuters.

„Trabuie sa fie in interesul lor sa demonstreze ca aderarea lor la UE nu face viata Uniunii mai dificila'', a declarat presedintele CE, cu doua zile inainte de summit.''Va rog sa evitati sa fiti voi cei care care blocati acest tratat. Nu este inteligent si nu este in interesul nostru'', a adaugat Barroso.

Summit-ul, care se desfasoara sub presedintia Germaniei, constituie o incercare de relansare a ideei de Constitutiei europeana, respinsa de alegatorii francezi si olandezi in urma cu doi ani.

Autoritatile de la Varsovia au cerut o schimbare a sistemului de vot avand drept scop sa faciliteze luarea deciziilor intr-o Uniune extinsa, estimand ca noul sistem le-ar da unor state mari, precum Germania, prea multa putere, in defavoarea Poloniei.

Premierul polonez Jaroslaw Kaczynski a afirmat ca tara sa doreste doar un tratament egal, acuzand faptul ca presedintia germana a UE a luat in considerare preocuparile tuturor celorlalte state, dar nu si pe cele ale Poloniei. ''Pozitia Poloniei va fi aparata dur. Nu exista un plan B'', a declarat el.

Pentru moment, nu se stie daca la Bruxelles va fi prezent presedintele tarii, Lech Kaczynski, sau fratele sau geaman, premierul Jaroslaw Kaczynski.

De asemenea, premierul britanic Tony Blair, care participa la ultimul mare eveniment din cariera sa politica, a anuntat luni ca nu va semna tratatul constitutional ce va fi propus la summit-ul UE, daca va ramane la forma sa actuala.

Blair a redactat o lista care cuprinde patru cerinte, pe care le va prezenta in cadrul intalnirii de joi, referitoare la documentul care va inlocui Constitutia europeana.