Ministerul Afacerilor Externe, impreuna cu Ambasada Romaniei la Tel Aviv, a initiat demersurile necesare pentru evacuarea cetatenilor romani aflati permanent sau temporar pe teritoriul Fasiei Gaza, zona intrata de la 15 iunie sub controlul miscarii islamiste Hamas, au declarat pentru Hotnews, reprezentanti ai MAE.

In prezent, Ambasada Romaniei la Tel Aviv centralizeaza solicitarile formulate de cetatenii romani aflati in Fasia Gaza care doresc sa se intoarca in Romania. Ambasada efectueaza demersurile necesare pentru stabilirea identitatii solicitantilor, in unele cazuri fiind necesara eliberarea titlurilor de calatorie.

Ambasada Romaniei la Tel Aviv si Ministerul Afacerilor Externe sunt in legatura permanenta cu autoritatile israeliene pentru acordarea sprijinului necesar persoanelor respective pentru evacuarea din Fasia Gaza si revenirea pe teritoriul tarii noastre.

Cetateni ucrainieni, evacuati din Gaza

Ca urmare a evolutiilor recente din Gaza, peste 90 de cetateni ucraineni, majoritatea femei si copii, au parasit teritoriul Fasiei Gaza, transmite AFP. Cetatenii ucraineni au strabatut pe jos punctul de trecere al frontierei de la Erez, apoi au urcat la bordul unor autocare puse la dispozitie de autoritatile israeliene.

"Nouazeci de persoane de nationalitate ucraineana au plecat deja. In prezent pregatim evacuarea a circa 140 de cetateni rusi din Fasia Gaza. Aceasta operatiune ar trebui sa inceapa fara intarziere", a explicat locotenentul israelian Shady Yassin.

"Toti cetatenii straini pot iesi atunci cand doresc. Erez este deschis pentru straini", a adaugat Yassin.

Miscarea Hamas a preluat controlul Fasiei Gaza in data de 15 iunie, dupa o confruntare cu fortele de securitate loiale presedintelui Mahmoud Abbas.