Joi, incepe la Bruxelles unul dintre cele mai importante summituri ale Uniunii Europene din ultimii ani. Liderii celor 27 de state membre UE se vor reuni timp doua zile pentru a ajunge un nou acord asupa continutului unui nou tratat care va inlocui Constitutia europene, respinsa prin referendum in Franta si Olanda.

Potrivit BBC News, reuniunea la nivel inalt este menita sa emita un mandat pentru o conferinta interguvernamentala, care sa ajunga la un acord asupra unui tratat care sa inlocuiasca constitutia esuata. In caz de esec, Uniunea Europeana va fi aruncata intr-o criza la fel de profunda ca aceea de acum doi ani, cand electoratul francez si cel olandez au respins la referendum textul constitutional.

Noua versiune a tratatului UE nu contine cuvantul "constitutie" si ofera o serie de concesii menite sa aduca aprobarea tarilor care nu au acceptat proiectul constitutional european.

Documentul de 11 pagini prezentat de presedintia germana a Uniunii Europene stabileste un sistem procedural complex prin care este reactivat fostul proiectul contitutional. Germania a propus insa statelor membre ale blocului comunitar sa accepte abandonarea ideii de constitutie.

"Tratatul Uniunii Europene si Tratatul functionarii UE nu vor avea caracter constitutional. Conceptul de Constitutie este abandonat", se spune intr-un document elaborat de Germania, tara care detine presedintia temporara a UE.

Germania spera astfel sa se va ajunge la un acord privind un tratat redus al UE cu ocazia acestui summit, insa Polonia ar putea sa submineze agenda reuniunii daca va continua sa insiste asupra modificarii sistemului de vot din institutiile comunitare.

De asemenea, premierul britanic Tony Blair, care participa la ultimul mare eveniment din cariera sa politica, a anuntat luni ca nu va semna tratatul constitutional ce va fi propus la summit-ul UE, daca va ramane la forma sa actuala.

Blair a redactat o lista care cuprinde patru cerinte, pe care le va prezenta in cadrul intalnirii de joi, referitoare la documentul care va inlocui Constitutia europeana.

Polonia, dornica sa obtina mai multa putere in interiorul UE

Cu toate acestea, premierul Jaroslaw Kaczynski a anuntat miecuri ca tara lui este dispusa sa renunte la opozitia sa fata de noul sistem de vot din cadrul summitului UE, daca va obtine, in schimb, o voce puternica in interiorul blocului comunitar.

Potrivit Reuters, Kaczynski a spus ca Varsovia este inca pregatita sa recurga la dreptul de veto pentru a bloca reforma institutionala daca marile puteri din Uniune vor incerca sa impuna prin forta adoptarea ei.

”Suntem constienti ca nu putem stopa procesul de reforme, ar fi prea riscant pentru viitorul Uniunii”, a declarat Kaczynski. “Vrem doar ca acesta sa se realizeze in cel mai bun mod posibil pentru UE si pentru Polonia”, a adaugat el.

Intrebat despre sansele realizarii unui acord la Consiliul European de la Bruxelles, premierul Kaczynski a apreciat ca acestea sunt de 50-50%.

Portugalia vrea un mandat clar privind viitorul Tratat UE

Si Portugalia a anuntat, miercuri, ca nu va negocia pe tema unui nou tratat al UE decat in cazul in care liderii europeni vor decide un mandat clar pe aceasta tema la summitul de la Bruxelles. Lisabona va prelua presedintia semestriala a UE de la Germania, in data de 1 iulie, si o va exercita timp de sase luni.

"Vrem un mandat clar si precis", a afirmat o purtatorare de cuvant din Ministerul de Externe, adaugand ca mandatul a reprezentat o preconditie pentru deschiderea unei Conferinte interguvernamentale (CIG).

Oficialii portughezi au explicat ca aceasta inseamna ca sistemul de vot, contestat ferm de Polonia, trebuie mentionat explicit in mandat si sa nu faca obiectul negocierilor la CIG.

Portugalia este una dintre cele sapte tari din UE, alaturi de Marea Britanie, Polonia, Franta, Olanda si Cehia care nu au ratificat vechea Constitutie europeana.

Romania - copilul ascultator al UE

Romania nu este de acord cu eliminarea din textul Tratatului constitutional a referirilor la simbolurile UE (steag, imn, moneda unica), dar admite ca textul sa nu se mai numeasca Constitutie ci sa fie un ansamblu minim de reguli.

Potrivit primului ministru, Calin Popescu-Tariceanu, tara noastra doreste sa contribuie la gasirea unei solutii comune de iesire din impasul in care se afla in prezent Uniunea Europeana.

"Dorim ca viitoarea formula propusa de presedintia germana in exercitiu a UE sa contina substanta actualului tratat. Aceasta este pozitia noastra", a adaugat premierul.

Calin Popescu Tariceanu si-a exprimat, totodata, convingerea ca delegatia Romaniei la Consiliul European de vara de la Bruxelles, din care face parte si presedintele Traian Basescu, va avea o pozitie comuna.

Este pentru prima data cand Romaniei i se cere opinia in privinta unei probleme atat de importante a UE, iar problema Tratatului constitutional a declansat o serie de controverse in randul tarilor membre.

Dezbaterile din Consiliul European asupra noului tratat UE se vor concentra in jurul proiectului de mandat pentru convocarea unei Conferinte Interguvernamentale, pregatit de Presedintia Germana a UE pe baza convorbirilor bilaterale purtate cu toate statele membre.

Obiectivul presedintiei Germane, care a facut din adoptarea noului tratat o prioritate principala a mandatului sau, este sa pregateasca terenul pentru desfasurarea Conferintei Interguvernamentale pana la finalul anului 2007, astfel incat noul tratat sa poata fi adoptat pana in 2009, an urmatoarelor alegeri parlamentare europene.