Zaharul gasit in fructe precum merele si portocalele, poate fi transformat in carburant pentru masini, au declarat savantii americani, citati de BBC. Carburantul obtinut din fructe contine mai multa energie decat etanolul care se obtine din cereale, se arata intr-un material publicat in revista Nature.

In acelasi timp, un raport britanic sustine ca toate deseurile, inclusiv cele din plastic, pot fi folosite pentru obtinerea de carburant.

Atat in Uniunea Europeana cat si in Statele Unite politicienii au “imbratisat” acesta metoda, considerata una esentiala pentru reducerea a emisiilor de dioxid de carbon si a dependentei de petrol.

Pe de alta parte, criticii au declarat ca aceasta metoda alternativa produselor petroliere, va face ca fermierii sa-si orienteze productia catre fabricile de combustibili bio, consecinta fiind o crestere a preturilor la fructe.

Oamenii de stiinta mentioneaza ca acest nou tip de carburant-dimethylfuran- va putea fi obtinut fie din fructe, fie din glucoza si va avea o putere energetica cu 40% mai mare decat cea a etanolului.