O carte de poezii scrise de cativa prizonieri de la centrul de detentie din Guantanamo, Cuba, va fi lansat pe piata din Statele Unite, in luna august a acestui an. Volumul “Poems from Guantanamo. The Detainees Speak” ("Poeme din Guantanamo. Vorbesc detinutii") contine peste 22 de poezii culese si traduse de avocatul american Marc Falkoff.

Procesul de tiparire a culegerii de 84 de pagini a fost atent supravegheat de ministerul american al Apararii, a indicat editura Universitatii din Iowa, transmite AFP.

Procesul de tiparire a culegerii de 84 de pagini a fost atent supravegheat de ministerul american al Apararii, a indicat editura Universitatii din Iowa

Unele poeme au fost scrise cu pasta de dinti sau gravate pe canile din plastic cu ajutorul unor pietricele.

Autorii, dintre care cei mai multi nu au scris poezie anterior, sunt sauditi, yemeniti, britanici, pakistanezi. Ei vorbesc despre viata de prizonier, despre credinte religioase sau despre dorul de familie si de locurile natale. Poeziile sunt pline de sentimente de furie, deziluzie sau intrebari.

Culegerea a fost tiparita in 5.000 de exemplare, iar banii obtinuti din vanzari vor fi donati unui centru de aparare a drepturilor detinutilor.

Aproximativ 800 de persoane, printre care se numara si copii in varsta de 13 ani, de 45 de nationalitati, au fost inchise la baza militara Guantanamo, de la deschiderea acesteia in lunile care au urmat atentatelor din 11 septembrie 2001. Circa 375 dintre acestia se afla inca in detentie si nici unul dintre ei nu a fost judecat.