Ministrul de finante britanic Gordon Brown a preluat oficial conducerea Partidului Laburist. In cadrul unei conferinte extraordinare a formatiunii politice, desfasurate la Manchester, premierul Tony Blar l-a confirmat pe Brown in functia de lider al Partidului, relateaza BBC News.

Miercuri, Brown il va inlocui pe Blair si din postul de prim-ministru al Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, funtie pe care actualul premier o detine din 2 mai 1997.

"Imi face o deosebita placere sa il prezint pe cel care de peste 20 de ani imi este prieten, cel care de azi este lider al partidului si foarte curand va preluat conducerea tarii. Este un om cu convingeri puternice, cu principii sincere, un om care are toate calitatile pentru a deveni un bun prim ministru.", a declarat Tony Blair.

Potrivit BBC News, in primul sau discurs in calitate de lider al Partidului Laburist, Brown a declarat ca doreste sa continue reforma sociala.

"Convingerea mea este ca toata lumea are dreptul la o sansa egala in viata", a declarat Brown. El a adaugat ca doreste sa continue actiunile menite sa combata saracia in randul copiilor si sa incurajeze extinderea invatamantului universitar.

Cu privire la prioritatile sale pe plan externe, Gordon Brown a declarat ca, pentru izolarea si infrangerea extremismului terorist, e nevoie de mai mult decat de forta militara.

"Este si o lupta a ideilor si a idealurilor", a spus Brown.

In cadrul conferintei laburistilor de la Manchester a fost ales si numarul doi al partidului, in persoana lui Harriet Harman. Ea a declarat ca Partidul Laburist "datoreaza enorm" lui Tony Blair, precum si predecesorului sau in functia de vicepresedinte al formatiunii, John Prescott.

Brown, un apropiat al cercurilor politice democrate din SUA

James Gordon Brown, ministrul de Finante al Marii Britanii, a fost numit in aceasta functie in anul 1997. Inca de la inceputul mandatului sau, Brown a speculat cu atentie fiecare moment de slabiciune sau lipsa de popularitate a lui Blair pentru a-si creste sansele in sondaje.

Fostul rector al Universitatii din Edinborough este cunoscut ca admirator al Statelor Unite, mai ales din punct de vedere economic. Legaturile sale politice in Washington il apropie mai mult de democrati decat de republicanii lui Bush.

Cu o baza larga de sprijin in partea stanga a Partidului Laburist, actualul ministrul britanic al Finantelor si-a prezentat deja la sfarsitul anului trecut viziunea politica pe termen lung ca potential prim-ministru al Marii Britanii.

Gordon Brown, in varsta de 56 de ani, este cel mai longeviv ministru al Finantelor din istoria Angliei. El a fost numit in post o data cu venirea la putere a laburistilor, la 2 mai 1997, si a asigurat o gestiune riguroasa a finantelor publice, ceea ce i-a atras porecla de “Ministrul de fier“. Sub bagheta lui, economia britanica n-a incetat nici un moment sa inregistreze cresteri.