Grupul austriac OMV a anuntat, luni, ca a platit un miliard de euro pentru a achizitiona 8,6% din actiunile companiei MOL din Ungaria, potrivit Forbes. In urma acestei tranzactii OMV si-a majorat participatia la compania ungara de la 10% la 18,6%.

Conform Reuters, care citeaza o sursa apropiata situatiei, grupul austriac intentioneaza sa demareze discutii privind preluarea MOL.

Conform sursei citate, OMV doreste sa convinga managementul companiei din Ungaria sa accepte o fuziune a celor doua companii pentru a putea face fata rivalilor din Rusia.

Grupul austriac arata intr-un comunicat ca operatiunile desfasurate de cele doua companii se completeaza din punct de vedere regional in Europa Centrala, iar o alianta intre OMV si MOL ar putea ajuta companiile sa concureze eficient cu cele mai mari grupuri petroliere din lume.

Chiar daca in prezent detine aproape 20% din MOL, puterea de vot a grupului austriac este de doar 10% conform reglementarilor, insa OMV incearca sa incheie negocierile pe cale amiabila.

Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV, a declarat ca noul pachet de actiuni va intari pozitia grupului austriac si va constitui o baza de cooperare intre cele doua companii.