Trecerea la noile conditii de creditare va aduce o gestiune mai buna a riscurilor aferente credarii populatiei. Asta in conditiile in care bancherii spun ca, in ultimii doi ani, restantele au crescut cel putin la fel de alert ca si imprumuturile acordate populatiei.

Restantele acumulate de populatie la banci comerciale au depasit, la sfarsitul lunii aprilie, 115 milioane de euro, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Mai mult, noile date arata o valoare mai mare a datoriei aferenta fiecarui restantier comparativ cu luna precedenta. Astfel, circa 480 de euro este restanta medie a persoanelor fizice catre sistemul bancar, fata de o medie de 300 de euro in luna martie.

Comparativ cu luna precedenta, suma este semnificativ mai mare, principalul motiv fiind modificarea sursei de provenienta a informatiilor.

Astfel, pana la sfarsitul primului trimestru din anul curent, BNR publica restantele raportate la Centrala Riscurilor Bancare, care includeau numai imprumutul propriu-zis (principalul). Iar odata cu luna aprilie, valoarea restantelor publicate de BNR este centralizata de Biroul de Credit, unde sunt incluse, pe langa principal, si dobanzile sau comisioanele penalizatoare.

integral in Adevarul