Banca Mondiala a confirmat cu unanimitate de voturi numirea lui Robert Zoellick in functia de presedinte al institutiei internationale, dupa ce predecesorul sau, Paul Wolfowitz, a demisionat in urma unui scandal legat de promovarea prietenei sale in cadrul bancii, potrivit Reuters.

Fost secretar adjunct de stat si reprezentant pentru comert al Statelor Unite, Zoellick a fost singurul candidat la presedintia Bancii Mondiale.

Potrivit lui Zoellick, prioritatea sa va fi solutionarea divergentelor dintre management si personal si restabilirea credibilitatii bancii.

De asemenea, noul presedinte al Bancii Mondiale a anuntat ca se va concentra asupra tarilor sarace din Africa, dar si asupra consolidarii rolului institutiei in statele emergente precun China, India si Brazilia, unde, in ciuda ritmului ridicat de crestere economica, saracia se mentine la un nivel ridicat.

Una dintre misiunile Bancii Mondiale va fi imbunatatirea aplicarii reglemetarilor anticoruptie, nu doar prin aplicare de "sanctiuni", ci si prin construirea "unei transparente, unor sisteme de calcul contabil imbunatatite si unei guvernari mai puternice", a declarat Zoellick.

Mandatul sau, cu o durata de cinci ani, incepe la mijlocul unui plan de activitate de un an privind strangerea de fonduri pentru finantarea programelor de creditare adresate celor mai saraci debitori, esential pentru definirea rolului bancii in urmatorii trei ani.