Peste 3,3 miliarde de persoane, mai mult de jumatate din populatia planetei, vor locui in orase anul viitor. Potrivit unui raport al Fondului ONU pentru populatie, citat de Associated Press, pana in 2030, in orasele vor locui circa 5 miliarde de oameni.

In cazul in care nu se va face o planificare corespunzatoare, orasele din intreaga lume se vor confrunta cu saracii coplesitoare, oportunitati limitate pentru tineri si extremism religios, a declarat Thoraya Ahmed Obaid, director executiv al Fondului ONU pentru populatie.

Raportul "Situatia populatiei lumii in anul 2007" contureaza rata si nivelul de crestere urbana si face apel la elaborarea unor initiative politice pentru a-i tine pe saraci in afara oraselor prin limitarea migratiei si oprirea constructiei de locuinte ieftine.

De asemenea, politicile de planificare familiala vor fi eficiente in incetinirea cresterii numarului locuitorilor de la oras.

Pe de alta parte, orasele mici vor absorbi cea mai mare parte noii populatii urbane, iar daca nu vor face fata necesitatilor migrantilor se vor confrunta cu tulburari sociale, se mai spune in raportul mentionat.