Noul premier al Marii Britanii, Gordon Brown, a inceput, joi, remanierea Guvernului de la Londra. Prima numire anuntata a fost cea a lui David Miliband, in functia de ministru de Externe, el fiind cel mai tanar politician care preia acest post in ultimele trei decenii.

Miliband, care a primit vestea inca de miercuri seara, o va inlocui in functie pe Margaret Beckett, relateaza agentiile internationale de presa.

"Sunt extrem de onorat ca noul premier mi-a cerut sa fiu ministru de Externe", a declarat Miliband, citat de AFP, subliniind ca diplomatia moderna trebuie sa fie "moderata si bine directionata".

Fost ministru al Mediului, Miliband, 41 de ani, a fost in trecut consilier pe probleme politice al fostului premier Tony Blair, fiind unul dintre cei care a privit cu reticenta decizia Cabinetului Blair de a participa la interventia militara in Irak.

Indemnat sa candideze impotriva lui Gordon Brown la sefia laburistilor, el a refuzat, preferand se pare sa-si astepte vremea si evitand astfel sa declanseze o lupta in partid.

Tot joi, Alistair Darling a devenit ministru de Finante, pozitie ocupata pana miercuri de insusi Brown. In acelasi timp, fostul ministru de Externe, Jack Straw, este favorit pentru functia de ministru al Justitiei, in timp ce Ed Balls, fostul consilier al lui Brown, ar putea prelua portofoliul Educatiei.

Portofoliul ministrului de Interne va fi atribuit unei femei, Jacqui Smith, in varsta de 44 de ani.

Potrivit Sky News, o alta persoana vizata este baroana Amos, lider al Camerei Lorzilor. Ea a fost desemnata de Brown ca reprezentant special al UE pentru Africa.

Noul premier britanic s-a confruntat si cu prima demisie. Ministrul Sanatatii a decis sa se retraga din functie, pentru a se dedica mai mult timp activitatii parlamentare si familiei.

Gordon Brown a fost numit oficial miercuri, de catre regina Elizabeta a II-a, in functia de premier al Marii Britanii, succedandu-i lui Tony Blair, care a demisionat dupa zece ani petrecuti in frunea guvernului.