Un deceniu in lumea lui Harry Potter, un deceniu de vrajitorii, lighioane fantastice si afaceri incredibile. Pe data de 30 iunie 1997, scriitoarea J. K. Rowling publica primul volum din seria Harry Potter, carte ce fascineaza milioane de oameni de pe tot globul si care a devenit o industrie in sine.

De la lansarea primului volum, "Harry Potter si piatra filozofala", cartile au castigat o imensa popularitate si un succes comercial pe toate meridianele, batand orice record in materie de literatura pentru copii. Primele sase volume (intreaga serie va avea sapte volume) s-au vandut in peste 325 milioane copii si au fost traduse in peste 63 de limbi.

A saptea si ultima carte din seria Harry Potter, "Harry Potter si Ingerii Morti" este programat sa fie lansata pe data de 21 iulie 2007. Numai pentru piata americana, editorii au anuntat un record de 12 milioane de copii pentru prima tura de printare.

Lucru rar intalnit in acest tip de literatura, romanele au o poveste extrem de complicata, dar care nu te face sa uiti de ea pe noptiera, ci sa incerci sa deslusesti toate increngaturile, cu povesti de tradare, schimbari spectaculoase de situatie si veritabile investigatii.

Toate acestea, in peisajul jumatate basm, jumatate "realitate alternativa" pe care il formeaza peronul numarul 9 si 3/4, Colegiul Hogwarts sau terenul de quidditch (vaj-hat), poate cel mai "extrem" sport pe care-l veti vedea vreodata.

Ca orice poveste ce se respecta, seria "Harry Potter" imparte lumea in bine si rau, alb si negru, fara a fi lipsita de pete de gri: vrajitori care schimba taberele peste noapte, bestii ce nu tin cont de nimic, acte de magie care pot sa te salveze din ghearele mortii sau sa te arunce in ele.

Singurii care nu se abat de la calea binelui sunt cei trei prieteni Harry Potter, Ron Weasley si Hermione Granger.

J. K. Rowling - cea care a conturat universul Potter

Creatoarea lui Harry Potter, Joanne Rowling, s-a nascut la Chipping Sodbury, in Anglia, pe data de 31 iulie 1965. A facut studiile la Universitatea Exeter si din Paris. Este licentiata in limba si literatura franceza.

A lucrat pentru Amnesty International la Londra si a predat franceza, dar si-a dedicat ulterior cariera pasiunii sale, scrisul.

In 1995, intr-o zi cand calatorea cu trenul din Manchester la Londra, personajul Harry Potter incepe sa i se contureze in minte si de atunci si-a dedicat intreaga viata "pictand" in scris intreaga lume de la Scoala de Vrajitori si Vrajitoare Hogwarts.

Prim editor la care a apelat a refuzat-o, insa ea a insistat si a apelat la un al doilea, pe care povestea l-a convins sa riste intr-un scriitor debutant. Asa se face ca in 1997 a publicat primul volum din seria despre Harry Potter, iar la scurt timp primeste Premiul Englez pentru Cea Mai Buna Carte Pentru Copii a anului si Smarties Prize.

Dupa aparitia primei carti, J.K. Rowling termina de scris si cea de a doua carte, “Harry Potter si Camera Secretelor” care va fi publicata in Anglia in 1998 si in iunie 1999 in Statele Unite. Pana in vara anului 2000, J.K. Rowling castiga peste 400 de milioane de $ pentru primele 3 carti despre Harry Potter, tiparite in 35 de limbi in peste 30 de milioane de exemplare.

A patra carte, “Harry Potter si Pocalul de Foc” s-a vandut chiar inainte de a fi publicata in peste un milion de exemplare. Datorita succesului cartilor, in lista despre cele mai bune carti de literatura publicata de New York Times, s-a hotarat infiintarea unei liste a celor mai bune carti de literatura pentru copii.

Dupa zece ani, J. K. Rowling incheie, in iulie a.c., seria celor sapte volume despre micul varajitor, fortand piata sa gaseasca rapid un nou "fenomen" care sa exploateze asteptarile copiilor.

Ultimul volum Harry Potter, proaspat iesit de sub tipar

Ultimul volum din seria "Harry Potter", al romancierei britanice J. K. Rowling, a batut deja recordul de vanzari in afara Marii Britanii, prin intermediul comenzilor in avans, el urmand sa fie lansat pe piata abia pe 21 iulie, potrivit editurii Bloomsbury.

Numarul de exemplare din "Harry Potter si Sfintii Mortali" ("Harry Potter and the Deathly Hallows") deja comandate pentru export depaseste 17% din volumul total de vanzari inregistrat in strainatate de volumul precedent.

Pentru publicarea volumului au fost luate masuri fara precedent: cartea e tiparita in secret, undeva in Germania, iar angajatii tipografiei lucreaza supravegheati, ca sa nu citeasca vreun rand.

Autoarea a anuntat ca doua personaje dragi vor muri si peste un milion de exemplare au fost comandate in avans pe Amazon.com, depasind recordul volumului precedent.

Filmul „Harry Potter si Ordinul Phoenix” se pregateste de premiera

Lansari cu surprize se asteapta si la premiera filmului „Harry Potter si Ordinul Phoenix”, adaptarea celui de-al cincilea volum, pe 11 iulie. Productia a fost prezentat in avanpremiera mondiala in Japonia, joi, cu cateva saptamani inainte de lansarea ultimului volum al francizei.

Atentia producatorilor americani fata de publicul nipon nu este una intamplatoare, mai ales ca partea a patra a seriei, ""Harry Potter si Pocalul de Foc", a devenit lider al box office-ului nipon in 2006, cu incasari de 66 milioane de euro.

In cel de-al cincilea film al seriei, Harry Potter, devenit adolescent, si colegii sai de la scoala de vrajitorii Poudlard se confrunta din nou cu puternicul vrajitor specialist in magie neagra Lord Voldemort, asasinul parintilor tanarului vrajitor.

Filmul. produs de studiourile Warner Bros si regizat de britanicul David Yates, a costat peste 150 de milioane de dolari.

Super eroii se pregatesc de majorat

Daca in primul film, "Harry Potter si piatra filozofala", din 2001, Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint erau doar niste pusti, astazi, eroii fantastici, ajunsi la varsta adolescentei, sunt staruri planetare si le place distractia.

Daniel, care a jucat rolul baietelului-vrajitor, este acum un tanar de 17 ani, cu multe admiratoare, indragostit de ultimele tendinte din moda, in timp ce Emma, alias Hermione, s-a apucat de modelling si vrea sa studieze filozofia la Cambridge.

Al treilea erou, Rupert Grint, marturiseste, in schimb, ca adolescenta si trecerea de la ipostaza de copil-actor la cea de star au fost destul de complicate, insa statutul de vedeta nu l-a impiedicat sa se bucure de adolescenta, ca oricare tanar de varsta lui.

Vedetele din Harry Potter au acumulat si averi frumusele, Daniel asteptandu-si majoratul pe 23 iulie, pentru a intra in posesia averii de peste 20 de milioane de lire sterline. Cei trei se pregatesc intens pentru lansare si spera sa mai prinda cateva saptamani de vacanta in aceasta vara.