Cateva dintre cele mai mari companii din lume s-au declarat scandalizate din cauza unei noi pagini plasate pe site-ul Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea ce reglementeaza piata de capital din Statele Unite, pagina care are drept scop prezentarea companiilor care “subventioneaza in mod indirect statele teroriste”, potrivit Financial Times.

Printre companiile mentionate pe site-ul SEC se numara Unilever, Cadbury, HSBC, Nokia, Siemens, Credit Suisse Group, ING Groep NV, Reuters Group, ABN AMRO Holding.

Investitorii pot astfel sa vada o lista a companiilor care in ultimul raport anual au mentionat una din cele cinci tari - Cuba, Iran, Coreea de Nord, Sudan si Siria - identificate de Departamentul de Stat al SUA ca sustinatoare ale terorismului.

Christopher Cox, presedintele SEC, a spus ca informatiile care apar pe site fac parte din atributiile autoritatii pietei de capital, de protectie a investitorilor. “Nici un investitor nu ar trebui sa se intrebe daca investitia sa finanteaza indirect terorismul”.

Companiile se opun acestei initiative deoarece lista nu specifica ce activitate au desfasurat acestea in tara respectiva sau daca inca mai sunt prezente acolo.

Reprezentantii SEC au spus ca aparitia pe aceasta lista nu inseamna ca respectivele companii sprijina direct sau indirect terorismul.

“Companiile au raportat aceste informatii actionarilor in comformitate cu prevederile legale. Acestea sunt informatiile oficiale pe care companiile le-au raportat, iar acest instrument va prezenta aceste informatii investitorilor”, a spus reprezentantii SEC.