Piata de hardcopy si periferice, ce include imprimantele, copiatoarele si multifunctionalele, a reprezentat anul trecut cel mai dinamic sector al pietei de hardware din Romania, crescand cu 11,72% comparativ cu anul 2005, pana la 139 milioane de dolari, se arata intr-un studiu al International Data Corporation (IDC).

IDC estimeaza pentru urmatorii cinci ani ca piata va creste constant, pana la o valoare de aproximativ 182 milioane de dolari in 2011.

„Multifunctionalele au inceput sa domine piata si vor creste sistematic, ajungand sa inghita practic copiatoarele si sa inlocuiasca o mare parte a imprimantelor high-end, semn al maturizarii pietei. Imprimantele vor reprezenta in continuare un segment foarte important, mai ales pentru utilizatorii casnici, datorita pretului mai scazut”, se mai arata in studiul IDC.

Din punct de vedere al tehnologiilor, cel mai spectaculos se vor dezvolta dispozitivele laser color, din ce in ce mai populare datorita scaderilor semnificative de pret si vitezei cu care apar noi modele pe piata.

Piata de PC-uri a totalizat 504 milioane de dolari, fiind vandute 644.000 de unitati. Desi segmentul desktop a continuat sa domine piata, notebookurile au reprezentat cel mai dinamic produs, inregistrand o crestere a vanzarilor cu aproape 60% comparativ cu anul 2005.

Pentru anul urmator, IDC estimeaza ca desktop-urile vor pierde tot mai mult teren in favoarea notebookurilor, pe fondul unei cresteri cu aproape 30% din punct de vedere al unitatilor vandute, determinata de informatizarea in sectorul public si IMM prin intermediul fondurilor structurale, ieftinirea tehnologiilor si componentelor, cresterea economica generala si dezvoltarea segmentului de retail.

In ceea ce priveste piata serviciilor de IT, pe fondul unei influente puternice exercitate de facilitarea accesului la fonduri europene si dezvoltarea IMM-urilor, se asteapta o crestere a valorii pietei, pana la aproximativ 640 milioane de dolari in 2011.