Reactia Comisiei Europene

Contactat de HotNews, Mark Gray, purtator de cuvant in cadrul Comisiei Europene, a precizat ca „nici una din consideratiile noastre legate de activitatea DNA nu au fost schimbate in urma scrisorii partii romane”.

Gray a precizat ca oficialii care au intocmit raportul s-au consultat cu partea romana, cele doua Guverne oferind o serie de comentarii legate de clarificarile tehnice ale acestui raport.

„Nu pot sa comentez asupra originii acestei scrisori intrucat a fost inmanata membrilor Comisiei prin intermediul ambasadorului Romaniei la Bruxelles, lucru de altfel normal”, a explicat oficialul care a tinut sa precizeze ca „in conditiile in care Romania si Bulgaria sunt state membre UE au dreptul sa-si prezinte comentariile, iar in cazul in care acestea sunt indreptatite, Comisia tine cont de ele”.

Reactia ONG de profil

Initiativa pentru o Justitie Curata isi exprima indignarea, intr-un comunicat de presa, fata de "incercarea fara precedent a Ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de a modifica Raportul Comisiei Europene privind evolutia masurilor de acompaniere in Romania dupa aderare, solicitand eliminarea unor concluzii pozitive din capitolul dedicat justitiei".

Potrivit IJC, "acest document este o noua dovada a incercarilor de subminare a luptei impotriva coruptiei la nivel inalt in Romania. Prin argumentele cu care a incercat modificarea Raportului, domnul Chiuariu a ales sa mute lupta personala a politicienilor romani cu anchetele DNA pe masa Comisiei Europene, aducand grave deservicii tarii".

Un fost expert in ministerul Justitiei, Laura Stefan, declara pentru HotNews ca "Este o incercare puerila de a se deroba de responsabilitate si sa nu fim naivi sa credem ca niste comentarii plecate de la MJ in legatura cu cel mai important document al anului, au plecat fara ca ministrul Justitiei sa stie".

Nici Premierul Tariceanu nu stie de demersul ministrului Chiuariu de a cere scoaterea din Raportul de tara a laudelor la adresa DNA si nu are informatii ca ministrul sa fi cerut asa ceva, potrivit NewsIn.