Atmosfera la un liceu din Bucuresti, in momentul in care elevii au inceput sa paraseasca salile de examen: o combinatie intre disperare, tristete, agitatie, lacrimi si chiar zambete acre, de oameni de-a dreptul socati de subiectele primite la proba scrisa la limba si literatura romana, Bacalaureat 2007.

Absolventii de liceu au avut de rezolvat varianta cu nr.78 la proba scrisa la limba si literatura romana.

Ei au avut de rezolvat mai multe subiecte, al treilea fiind: ”Scrie un eseu argumentativ in care sa fie prezentat imaginarul poetic traditionalist intr-o poezie studiata, pornind de la afirmatia critica 'Traditionalismul nu este convertirea samanatorismului, traditionlismul este un stil, o forma inventata de poetii moderni, iesiti adesea din scoala simbolismului' ". (Nicolae Manolescu - Metamorfozele poeziei)

O eleva a Liceului Tudor Vianu a iesit plangand: “Nu il iau. O sa pice 50 la suta din populatia Romaniei, sa vezi ce o sa rad”. Dar foarte repede a fost contrazisa de o colega “O sa pice 60 la suta“. “Cum ma sa pice subiectul asta? Cum?” continua tanara printre lacrimi.

Raspunsul il primeste de la un cunoscut care astepta sa vada reactii prin curte. “Ma, era o varaianta din o suta, erau sanse 1%, deci trebuia sa te astepti” incheie printr-un zambet ironic.

Au fost si elevi care au acuzat numai al treilea subiect. “Primul subiect a fost ok. Al doilea ok. Al treailea..phuaaa. Naspa. Am scris doua pagini, dar nu mai aveam ce sa scriu mai mult, nu aveam cum, chiar si in carte nu sunt mai mult de doua pagini. Acum sa vedem daca o sa le placa ce am scris.”

Una dintre mamicile aflate in curte s-a aratat interesata de comportamentul supraveghetorilor. Tanarul i-a raspuns imediat: “Erau foarte speriati, sa nu avem mobile ca vin in inspectie”.

“Cum sa ma controleze in buzunar? Invoc constitutia. Proprietate personala”, a continuat pe un ton mai scazut. Apoi a revenit la examen. “Sper sa iau 9 cel putin ca imi trebuie pentru facultate”.

• “Traditionalismul lui Peste”, afirma o adolescenta grabita spre amicele care o asteptau.

• Alex: ”Inveti chestii reprezentative si iti pica porcaria asta”. E completat de un coleg: “Nu ne asteptam la asa ceva”.

• Un optimist: “Ne-au ars acum dar poate e mai usor la celelalte”.

• O eleva: “Am scris 4 pagini”. Este intrerupta brusc de mama sa: “Cum ai scris tu 4, cand ceillalti nu au reusit?” Tanara continua: “Pai am facut legaturi pe acolo, am scris si de altceva, am bagat mult”.

Desi nu au fost incidente medicale, o doctorita circula pe culoare sa se asigure ca nu exista probleme. "Trebuia sa fim atenti ca sunt foarte emotionati, unii au plans foarte mult", a spus ea.