Ministerul Economiei si Finantelor va contracta anul acesta credite externe, destinate asigurarii necesarului de finantat, dupa caz, partial sau total, pentru derularea unor proiecte prioritare din portofoliul Ministerul Transporturilor. Sumele contractate, reprezentand 90 mil. USD si 17.483.121,28 EUR vor fi directionate catre Tarom si Metrorex, se arata in comunicatul guvernului

1. Contractarea sumei de 90 mil.

USD (maximum), destinata platilor datorate la livrarea ultimelor doua aeronave (lunile noiembrie - decembrie 2007), conform prevederilor contractului comercial semnat la data de 29.04.2004 pentru achizitionarea a patru aeronave AIRBUS A 318, precum si finantarii transelor de avans achitate de Societatea Comerciala „Compania Nationala de Transporturi Aeriene Romane TAROM” -

S.A. Companiei AIRBUS SAS Franta in anul 2007 (lunile februarie - martie 2007).

2. Contractarea sumei de 17.483.121,28 EUR, destinata asigurarii resurselor financiare necesare pentru derularea anului IV al contractului nr. 91/2003 „Mentenanta material rulant si feroviar pentru circulatia in tunel”, incheiat intre S.C. METROREX S.A. si S.C. ALSTOM Transport S.A. la data de 20.11.2003.

Potrivit comunicatului, valorile creditelor sunt incluse in plafonul de indatorare publica externa aprobat pentru anul 2007, sumele fiind prevazute si in bugetul de stat pe anul 2007 la capitolul intrari de credite externe.

Rambursarea creditelor externe, precum si plata primelor de asigurare, a dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente, se vor asigura din bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Transporturilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

La costurile de investitie aferente fiecarui proiect prezentat in cadrul acestui Memorandum se adauga alte taxe si TVA, care vor fi suportate de la bugetul de stat, se precizeaza in comunicat.