Intarirea leului are efecte devastatoare asupra investitorilor straini, care iau in calcul anularea investitiilor programate in Romania, afirma reprezentantii patronatelor. Ieri, cursul leului fata de euro a urcat la cel mai inalt nivel din acest an, respectiv 3,11 lei/euro.

Moneda nationala a inregistrat, ieri, cea mai puternica apreciere din acest an fata de euro, de peste patru bani, cursul de schimb coborand astfel la un nou record al ultimilor cinci ani, de 3,11 lei/euro. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, la jumatatea sedintei, un curs oficial de 3,1340 lei/euro, nivel sub care euro nu a mai intrat incepand cu 6 iunie 2002.

Vanzarile agresive de valuta au continuat insa in ultima parte a zilei, ordinele venind cu precadere de la jucatori straini puternici, in special fonduri de acoperire a riscului (hedge funds), potrivit dealerilor.

La inchiderea pietei locale, in jurul orei 16, bancile cotau euro la 3,1170 - 3,1190 lei, de la 3,16 unitati in ziua precedenta. Leul a atins un maxim la 3,1160 unitati, iar de la inceputul anului moneda nationala s-a apreciat cu aproape 8% in fata euro.

„Nu imi amintesc ultima data cand am vazut o apreciere atat de ampla intr-o singura sedinta. Au fost vanzari agresive si volume de tranzactionare foarte mari, iar cei care au facut piata au fost fondurile straine, care si-au marchat profituri pentru a-si consolida situatia financiara la finele primului semestru“, a spus dealerul unei banci.

In aceste conditii, dealerii au apreciat ca sedinta de luni ar putea marca o interventie directa a BNR pe piata, pentru a tempera intarirea monedei nationale.

Integral in Gardianul