Europenii privesc Statele Unite drept cea mai mare amenintare la stabilitatea lumii, arata un sondaj de opinie publicat luni in editia electronica a cotidianului Financial Times.

32% dintre cei chestionati, din cinci tari europene, privesc SUA ca o amenintare mai mare decat orice alt stat, arata cercetarea facuta in luna iunie de Harris Research pentru Financial Times.

Cei mai speriati de americani sunt spaniolii, 46% dintre ei numind SUA drept cea mai mare amenintare.

Au raspuns acestui studiu si francezi, germani, italieni si englezi a caror ingrijorare a crecut fata de China, considerata de 19% dintre respodenti drept cea mai mare amenintare la adresa pacii.

Totodata, sondajul arata ca europenii il considera “un risc” pe presedintele George W. Bush.

Ingrijorarea europenilor in ceea ce priveste actiunile Statelor Unite a crescut in ultimii ani. 11 sondaje de opinie publicate in ultimul an arata ca numarul celor care considera SUA o amenintare la adresa stabilitatii a crescut de la 28% la 38%.

In acelasi timp, 17% dintre europenii chestionati spun ca Iranul este cea mai mare amenintare pentru pace, 11% arata cu degetul spre Coreea de Nord si doar 5% spre Rusia in pofida cresterii tensiunilor intre Moscova si Occident.

De cealalta parte, americanii considera periculoase Coreea de Nord si Iranul, dar 35% dintre tinerii din SUA cu varste inte 16 si 24 de ani care au raspuns sondajului au recunoscut ca tara lor este in capul listei cand vine vorba de a pune in pericol stabilitatea lumii.

Potrivit sondajului, americanii au alcatuit urmatorul clasament: 25% considera Coreea de Nord cea mai mare amenintare, 23% - Iranul, 20% - China si 11% SUA.