Alan Johnston, jurnalistul BBC rapit in Fasia Gaza in 12 martie de catre militanti palestinieni, a fost eliberat marti noaptea, scrie presa internationala.

Potrivit The Guardian, Johnston, in varsta de 45 de ani, era palid si slabit si a fost dus la biroul premierului Ismail Haniyeh, din Gaza City. Un martor citat de publicatia amintita declara ca jurnalistul se simtea bine, dar a slabit foarte mult.

BBC a confirmat eliberarea jurnalistului.

Este asteptat ca acesta sa paraseasca Gaza cat mai repede cu destinatia Israel. El va primi asistenta medicala la Ierusalim inainte sa se intoarca acasa, in Marea Britanie.

Alan Johnston a declarat la BBC News 24, imediat dupa ce a fost lasat liber, ca este "cel mai fantastic lucru sa ai libertate". El a descris cele 16 saptamani de captivitate ca "inspaimantatoare".

Eliberarea sa vine dupa ce fortele de securitate Hamas, care detin controlul asupra Fasiei Gaza, au inconjurat ieri un grup de cladiri din Gaza City unde se banuia ca ar fi detinut jurnalistul.

Johnston era singurul corespondent occidental permanent in Fasia Gaza. El fusese rapit in martie de gruparea Armata Islamului dupa ce automobilul sau a fost oprit de indivizi inarmati pentru un presupus control al documentelor de identitate. Rapitorii au amenintat ca-l vor ucide.

Hamas a dat rapitorilor un ultimatum, avertizandu-i ca vor desfasura o operatiune in forta daca jurnalistul BBC nu va fi eliberat.