Taxele pe munca, contributiile de asigurari sociale, vor fi reduse in 2008 cu 6%. Din aceasta reducere, angajatul va beneficia de o scadere de 1,5 puncte procentuale.

Asta inseamna ca in buzunarul salariatului vor ajunge mai multi bani. Cel mai castigat va fi angajatorul, care va plati in bugetul asigurarilor sociale cu 4,5 puncte procentuale mai putini bani decat o face in acest moment, potrivit ultimei variante de reducere a CAS elaborata de specialistii Ministerului Economiei si Finantelor.

De altfel, autoritatile sustin ca reducerera CAS ii va motiva pe angajatori sa mai pluseze la salarii.

„Reducerea CAS este preconizata sa aiba loc in trei etape: trei puncte procentuale de la 1 ianuarie 2008, 1,5 puncte de la 1 iulie si 1,5 puncte de la 1 decembrie”, ne-au declarat surse din cadrul Ministerului de Finante.

Potrivit acestei ultime variante discutate de specialistii din Finante, care are toate sansele sa ajunga pe masa executivului miercuri, bugetul de pensii si cel pentru somaj vor pierde cel mai mult.

Salariati dezavantajati

Reducerea CAS va fi insotita insa de modificari ce vor avea efecte negative asupra salariatilor care castiga peste 6.350 de lei, respectiv asupra persoanelor fizice autorizate. Angajatorii vor plati CAS de 29%-32,6% pentru salariatii care au trecut pe cartea de munca peste 6.350 de lei.

In plus, angajatii vor plati 9,5 puncte procentuale pentru pensie si 0,5 puncte pentru somaj pentru sumele primite ca prime, bonusuri si alte stimulente. Cel mai afectate se pare ca vor fi persoanele fizice autorizate care vor vira in conturile CAS un procent din profitul net, valoarea procentului urmand sa fie stabilita.

Acum, acestea platesc contributie la pensie de 9,5 %din salariul minim pe economie.

Salarii marite cu peste 10%

Angajatorii vor putea creste salariile angajatilor cu peste 10%, fara vreun efort financiar suplimentar, daca guvernul va decide reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu 6%, potrivit lui Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Indiferent daca scaderea CAS se aplica angajatului sau angajatorului, ea genereaza resurse in plus care nu se mai duc in fondul asigurarilor sociale, ci pot ajunge in buzunarul angajatilor.

Din cauza crizei fortei de munca din Romania, patronii au tot interesul sa majoreze salariile pentru a-si pastra specialistii, ne-a declarat Pogonaru. Acesta sustine ca reducerea CAS va avea ca efect, implicit, stoparea plecarii in strainatate a muncitorilor romani.

Integral in Evz