Asa reiese din raportul „Cu bine, din Europa - studiu despre migratia fortei de munca romanesti in Uniunea Europeana”, publicat ieri de Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni.

Moldoveni la „five o’clock”

Potrivit rezultatelor studiului, Italia ramane principala destinatie a romanilor si dupa integrare, in scadere insa fata de sfarsitul anului 2005: 23,2% dintre respondenti aleg aceasta tara, fata de 29,5% in urma cu un an si jumatate.

Pe al doilea loc ramane Spania, cu peste 22%.

In schimb, Marea Britanie are o ascensiune spectaculoasa intre optiunile romanilor: 18,7% doresc acum sa lucreze in Regatul Unit, fata de 4,6% in 2005. In topul actualizat al primelor cinci destinatii se mai afla, in ordine, Germania si Franta.

In ceea ce priveste impartirea pe provincii „exportatoare” de forta de munca, se observa o serie de afinitati: 30,1% dintre muntenii cu gand de plecare aleg Spania, la fel - cei mai multi transilvaneni.

Cei mai multi moldoveni - 38,5% - se indreapta spre Italia. Ei sunt si primii deschisi catre integrarea pe piata muncii din Marea Britanie: in ciuda restrictiilor formultate de autoritatile britanice, aproape de doua ori mai multi moldoveni pun aceasta destinatie in fata Spaniei.

Autorii studiului creeaza cateva categorii care fac vizibile trasaturile emigrantului vechi, cu experienta lucrului in strainatate dupa 1989, si a celui care vrea sa incerce acum granitele vestice.

Cei care au fost plecati se incadreaza in general in categoria de varsta 31-40 de ani (este cazul pentru 38% dintre ei).

Cei care intentioneaza sa faca acest lucru acum pentru prima data sunt mai degraba persoane cu varsta pana in 30 de ani (52%), necasatorite (40%), mai educate decat cele din grupul persoanelor care au mai fost plecate la lucru dupa Revolutie.

De asemenea, au venituri mai mari decat cei din valurile mai vechi de emigranti, obtinute legal, cu contract de munca, pe cont propriu sau detinand o afacere.

In ceea ce priveste locul de provenienta, majoritatea celor cu experienta lucrului in strainatate sunt transilvaneni (31%), in timp ce distributia „noilor emigranti” este mai echilibrata. Intre acestia, un procent semnificativ este reprezentat de bucuresteni (12%).

Limbile straine, o posibila problema

Tot dintre cei care vor sa emigreze pentru prima data este de remarcat faptul ca multi nu cunosc suficient o limba straina, nici macar pentru a lua parte la o conversatie: este cazul a 36%.

Marea Britanie reprezinta destinatia favorita pentru cei mai tineri - este vorba despre 44% dintre cei cu varste cuprinse intre 23 si 30 de ani, in timp ce Italia este preferata si de persoane de peste 50 de ani intr-o proportie semnificativa - 10%.

Cei care aleg Spania si Italia au in general venituri mai mici decat cei care se indreapta spre Regatul Unit si au familii mai numeroase decat acestia.

Integral in Cotidianul