Vi s-a intamplat vreodata sa treceti prin fata unui stand pe care sa scrie „Editura Adevar Divin” si sa va intrebati pentru ce motive ar numi cineva astfel o editura si, mai ales, ce fel de carti ies acolo? Mie mi s-a intamplat de cateva ori - de multe ori, de fapt - si, dupa cum e usor de presupus, nu s-a grabit nimeni sa-mi livreze raspunsuri.

Totusi, misterul nu e impenetrabil: cu putin efort, orice inventie poate fi urmarita, pe firul invers, pana la originile ei, in mintea unor patroni intreprinzatori si zelosi.

Rudele de botez ale Editurii Adevar Divin sunt Editura Armonia, Editura Shambala si Editura Floarea Darurilor. Imi pot imagina ca aceste edituri scot carti de tipul „Ingerii soptesc aievea”, „Poti sa-ti vindeci viata in sapte trepte scunde” sau „Cum citim gandurile oamenilor”, menite sa aduca omenirii darurile mistice si armonioase ale adevarului divin.

Verii lor primari trebuie sa fie, la stanga si la dreapta Shambalei, „Editura Lumen” (din Iasi) si omologul ei intunecos, Editura LVS Crepsucul (din Ploiesti - care va sa zica, Shambala ar trebui sa se manifeste fix la Focsani!?).

O ruda mai speciala - probabil din flori, si nerecunoscuta in familie - este Editura Pedro Bingo, al carei general manager se numeste Cioara Petrica Ionel. Pot sa va spun, de data aceasta cu mana pe taciunii aprinsi, ca la Pedro Bingo a aparut, pana acum, o singura carte, „Cum sa nu mai platim amenzi”, semnata chiar de domnul Cioara Petrica Ionel.

Din pacate, o vom cauta degeaba prin librarii; site-ul ne lamureste ca singura lucrare a editurii „este editata in 10.000 ex. si inca nu s-a gasit un canal de distributie”.

Familia devine, din acest punct, tot mai dezbinata. La Editura OVI-ART, banuiesc, inca s-ar mai putea strecura niscaiva fapte pastoresti, dat fiindca ovinele se asociaza, prin traditie, cu florile, armonia bucolica si darurile (daca ma botezi, imi dai o oaie!).

Si Editura Rosmarin s-ar integra, ca anexa, ba chiar si Editurile Luana si Victor - unde-s ovine, e nevoie de vegetatie si de pastori! Dar ce faci cu Editura Incitatus, din Filipestii de Targ, Prahova? Ar putea sa tulbure armonia pastorala si sa furnizeze materie prima pentru Editura Dao Psi - jurnale ale unor ciobanei traumatizati, care vor fi nevoiti sa aleaga intre Taoism si Atacuri Psi.

Prin dubla si tripla rafinare, autofictiunile daoiste ar putea gasi conditii optime pentru intalnirea cu masele la Cripton Almit si la Orion Edcompublexim.

Ultima pare a avea un potential elucumbrativ paragastronomic de nivel trei, pe care, sunt sigur, si-l va manifesta plenar in viitor! Nu pot sa nu mentionez si statutul special pe care-l are Edituria Demiurg, unde publica fosti potentati cu puteri quasi-depline care au invatat, intre timp, arta de a se da lupi in blana de oaie.

Singura care mai tine sus steagul este Editura Fidelia, unde sunt primite doar manuscrisele sotilor care n-au de gand sa-si insele consoartele mai mult de trei ori, intr-o durata medie a casniciei de 50 de ani.

Oarecum de incredere este si Editura Fair Partners, unde pierderile, castigurile, cronicile bune si cronicile proaste ale partenerilor absolut egali sunt impartite in mai multe jumatati rumene si balaie.

La editura Matrix Rom publica doar scriitorii care fac dovada ca pot executa o intoarcere de 540 de grade pe spate si ca, in plus, au buletin romanesc.

La Maxim Publisher usa se deschide numai pentru scriitorii mari - cel putin de talia lui Ghita Muresan sau de gabaritul lui Cristian Popescu-Piedone; daca nu, mai au o sansa autorii care poarta in traista carti cu cotorul de minim un metru.

Editura Dacia Europa Nova editeaza, in special, fictiuni care au ca tema lupta autoturismelor Dacia Nova pentru combaterea cenzurii drepturilor omului in Uniunea Europeana, iar Editura Detectiv publica rapoarte despre cum au fost primite, in spatiul UE, aceste fictiuni. Editura Moonfall Press reprezinta o culme a specializarii de nisa: acolo apar doar romanele S.F.

in care este imaginat sfarsitul afacerilor de presa, dupa ce Luna se va fi prabusit pe Pamant.

Nici o ruda, vagaboanda sau miliardara, nu poate concura, insa, cu editura „Om sarac, om bogat”, unde se publica lucrari stiintifice despre rezolvarea, in cel putin doua sute de episoade, a ecuatiilor diferentiale.

Cireasa de pe tortul familiei ramane, totusi, pentru mine, editura „Amurg sentimental”.

Pot sa stau, ore in sir, sa-mi imaginez coada de trecute vieti de doamne si domnite care asteapta, cuminti, in fata portii, cu manuscrisele in sacosa si cu lacrimile in coltul ochilor; fiecare se infioara si tremura ca frunza cand aude tiparnita sortita sa-i imprastie suferintele spre cele patru puncte cardinale.