Poluarea din Ucraina nu va ajunge in Romania a declarat miercuri dimineata ministrul Mediului, Attila Korodi, intr-o conferinta de presa, dupa intalnirea Comitetului Ministerial pentru Situatii de Urgenta.

Din analiza apei si a aerului a rezultat ca nu s-a produs niciun fel de poluare in ultimele ore, a adaugat acesta. Totusi, autoritatile romane vor continua monitorizarile de aer pentru a stabili concentratia de fosfor.

In schimb, potrivit Ministerului Mediului din Ucraina, citat de cotidianul rus Pravda, rezultatele preliminare ale monitorizarii aerului de la locul accidentului aratau miercuri, la ora 8 dimineata, o concentratie de anhidrida de fosfor de de 3,5 mg/m cub. Concentratia normala este de 0,15 mg/m cub.

Ministrul Mediului a declarat ca acei curenti de aer cu elemente toxice, formati in urma exploziei unui tren cu fosfor in Ucraina, raman la granita cu Polonia si Slovacia. Din cauza continutului oxizilor de fosfor, este putin probabil ca aceste particule sa se extinda pe o intindere foarte mare, a explicat Korodi.

Nici pana la aceasta ora autoritatile romane nu au putut lua legatura cu autoritatile de mediu din Ucraina care nu au transmis nicio informare oficiala asupra situatiei. Korodi considera anormala atitudinea Ucrainei si a spus ca, impreuna cu omologii sai din Polonia si Ungaria, va sesiza Uniunea Europeana in aceasta problema.

In schimb, Attila Korodi a spus ca a primit o scrisoare de la ministrul polonez al Mediului, Jan Szyszko, care il informeaza ca nu sunt schimbari in componenta aerului si ca norul toxic din Ucraina se stinge.

Un marfar care transporta fosfor galben, substanta extrem de toxica, a deraiat si a explodat, luni noaptea, in apropiere de Lvov, la 300 de km de granita cu Romania, provocand ranirea a 20 de persoane si evacuarea a circa 800. Accidentul a produs un nor toxic care ameninta sa ajunga si in Romania.

  • Galerie foto de la accidentul ecologic de la Lvov